Imposant en gevarieerd programma kleurt 175ste verjaardag van Waregem Koerse

Klaar voor de start. Straks de paarden, nu al alle Waregemnaars die uitkijken naar een volwaardige editie, na de ingetogen coronajaren. © MV
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Dinsdag 30 augustus: dat is de datum die iedere Waregemnaar in de ban houdt. De 175ste verjaardag van Waregem Koerse belooft er eentje te worden om nooit te vergeten. “We zijn eerst en vooral zeer verheugd dat we weer een normale editie kunnen aanbieden, met het vertrouwde programma en zelfs enkele nieuwigheden”, zegt schepen van Feestelijkheden Pietro Iacopucci.

Het startschot van de 175ste editie werd zondag al gegeven, met de Koetsentocht voor meer dan honderd mensen met een handicap en hun begeleiders uit Waregem. Zij keken allemaal uit naar de tientallen koetsiers die hen meenamen op een plezante en rustige tocht in en om Waregem. En donderdagavond was er ook al de Seniorensteeple, waar de Gestemde Snaren en Kurt Crabbé er het beste van zichzelf gaven. Verder ook geen Waregem Koerse Feesten zonder Waregem Koersefoor. Tientallen kermisattracties schreeuwen weer om aandacht op de Markt, de ene al wat wilder dan de andere, voor groot en klein, voor genieters en durvers.

Op vrijdagavond is het tijd voor een streepje humor. De Nacht van de Humor keert terug naar Waregem Expo en organisator Unizo pakt uit met optredens van Jeron Dewulf, Jan-Bart Demuelenaere, Jan Linssen, Dries De Craemer, Joost Van Hyfte en Steven Mahieu.

Ambiance

Tijdens de Kleinste Steeple op zaterdag, het gratis familie-uitje bij uitstek tijdens de Waregem Koerse Feesten, benut je elke seconde om je te vergapen aan leuke dingen in Park baron Casier. ’s Avonds volgt er dan Waregem Koerse Music. Het gratis festival is een van de steunpilaren van de Waregem Koerse Feesten. Het vindt plaats in Park baron Casier en kan georganiseerd worden met de steun van horecazaak Baron Casier, die samenwerkt met Brouwerij Haacht, in een realisatie van cc De Schakel. Yevgueni, School is Cool en Kurkdroog zorgen ongetwijfeld voor de ambiance.

Zondag verandert Park baron Casier in een sfeervol plein, met muziek, dans, animatie, beleving en zuiderse smaken. Dit jaar is het thema: ‘Mabatobato, een zuiderse rotonde’, goed voor een middag vol wereldmuziek, exotische eetstanden, een wereldkinderdorp, een zuiderse info- en cultuurmarkt, en tonnen sfeer en solidariteit.

Schoon volk

De Waregemse centrumstraten worden maandag het decor voor de gezelligste jaarmarkt van Vlaanderen en omstreken. Kuier langs de kraampjes, winkels en eet- en drinkmogelijkheden. Geniet van de klank van de marktkramers, de mensen, en de achtergrondmuziek van de kermis. Natuurlijk is ook er heel wat straatanimatie, en ’s avonds gaat het dak er helemaal af met Metejoor, Regi en Pat Krimson.

“Op dinsdag volgt dan de apotheose”, weet schepen van Feestelijkheden Pietro Iacopucci. “Waregem Koerse, de dag waar iedereen naar uitkijkt. Enkele tienduizenden toeschouwers zijn dan getuige van het grootste paardenfeest in Vlaanderen. Meer nog, het grootste eendaagse sportevenement in België. De paardenrennen, georganiseerd door Koninklijke Waregemse Koersevereniging vzw, staan er als echte topsport centraal. Na het ontkurken van de champagneflessen op de renbaan is het ‘s avonds tijd om flink wat vuurwerk te laten knallen. Traditioneel is de laatste dag van de Waregem Koersefoor een dag voor Waregemnaren met een handicap. Het stadsbestuur biedt hen dan een gratis kermisnamiddag aan. Onder begeleiding van de adviesraad voor mensen met een handicap en het stadsbestuur kunnen ook zij genieten van alle attracties. Hiervoor werken we samen met Somival.”

Op zoek naar mooiste hoed

Een van de hoogtepunten op de hippodroom dinsdagnamiddag is de 21ste editie van de Willy Naessens Hat Trophy. “De prijzen die dit jaar te winnen zijn, zijn niet min”, glundert Willy Naessens. “Ik krijg vaak de vraag hoe je kans maakt om te winnen. De enige tips die ik kan geven zijn: tijdig aanwezig zijn, veel rondlopen en proberen op te vallen. Een professionele jury, onder leiding van Davy Brocatus, zal de mooiste hoed uitkiezen. Zetelen ook in de jury dit jaar: Ilse Van der Strieckt (de winnares van de vorige editie), Regula Ysewijn (bekend als jurylid van de tv-programma’s Bake Off Vlaanderen en Junior Bake Off), Miss België Chayenne Van Aarle, hoedenexperte Kristine Vanden Bulcke, mode-experte Martine Pilate, Jacky Lafon, David Van Dyck, John Terra en Astrid Stockman.”

Frans Bauer

Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Waregem Koerse trakteert Willy Naessens met een optreden van Frans Bauer na de laatste koers. “De opbrengst van de champagne en oesterverkoop gaat integraal naar een ander goed doel dat ik al jaar en dag steun: de stichting Sofhea. Die gebruikt het geld om de navelstrengbloedbank verder uit te bouwen en stamceltransplantaties voor mensen met vaak levensbedreigende bloedziekten te bekomen”, besluit Willy Naessens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.