Impact van de coronacrisis op leraar en café-uitbater Sander Vuylsteke uit Ruiselede

© Foto RV
Redactie KW

Sander Vuylsteke is leraar godsdienst in Gent én baat drie café’s uit in Ruiselede en Tielt. Door de coronacrisis kreeg hij ineens een verrassende hoeveelheid vrije tijd. “Het is eerlijk gezegd een mentale opkikker. We leven nu opgewekter en losser.”

Sander, getrouwd met Sue Ellen Van de Walle, heropende café ‘t Fonteintje op 3 oktober vorig jaar, samen met het stel Gregory Bourgeois en An Vanhoute. De zaak werd meteen een grandioos succes, na een feestelijke en charmerende opening met de buren en veel vrienden en kennissen.

Sander is een man met ondernemingszin die van aanpakken weet: samen met Jonas De Smet baat hij ook nog danscafé Pièce Unique uit en het jongerencafé De Keet, beide in Tielt. Naast café-uitbater is hij ook leraar godsdienst aan de Sint-Bavohumaniora in Gent. Zijn extra vrije tijd gaat nu naar een partijtje tennis, qualitytime met zijn partner en hun nieuwbouw in de Parkstraat, op de grens met kasteeldorp Poeke.

meer vrije tijd

“Het was echt veelbelovend hier in ‘t Fonteintje, met hoogdagen als de negen toneelvoorstellingen en ook de themadagen lokten steeds veel volk. Ons publiek was en is een mix van jong en ‘iets ouder’. Via sociale media bereiken we een ruime doelgroep. De samenwerking en de verstandhouding met de gemeente, die eigenaar van het pand is, verlopen prima en met wederzijds begrip. De coronacrisis heeft tot op heden natuurlijk een duidelijke impact op mijn pedagogische job in Gent. De eerste drie weken voor de paasvakantie gaf ik nog online les, maar sinds de vakantie worden bijvakken zoals godsdienst tijdelijk niet meer gegeven. Ik help mijn collega’s nu wel nog met taken en leerlingencontact via Smartschool.”

Ik kan alleen maar hopen dat mensen nog wat geld willen uitgeven aan de horeca

“Ik heb nu een zee van vrije tijd, wat ik in 15 jaar horeca nog nooit heb meegemaakt. Een pluspunt daarvan is wel dat ik nu de bouwwerken van nabij kan opvolgen en meer tijd heb voor mijn partner Sue Ellen, die thuis werkt voor haar bedrijf. Het klinkt misschien wat raar als horeca-uitbater, maar al die vrije tijd is een mentale opkikker. We leven opgewekter en losser, het is eigenlijk een positieve ervaring“, aldus Sander.

geen toezichthouders

“Ik heb het gevoel dat de virologen een andere samenleving beogen na deze epidemie, maar dat lijkt me eerlijk gezegd onhaalbaar. Handen schudden, kussen geven, we zijn dat zo gewend. Het is diepgeworteld in onze cultuur. Als dat weg gaat, dan ook de warmte en de menselijke sfeer.”

“Ik denk dat we pas vanaf september zullen mogen heropenen. Maar hoe vroeger, hoe beter, natuurlijk. Bij ‘t Fonteintje hebben we net een gloednieuw, ruim terras voorzien. Ik hoop dat het dit jaar nog kan ingezet worden. Maar als uitbaters kunnen we ons niet gaan profileren als strenge toezichthouders van de maatregelen. Anderhalve meter afstand houden in De Keet en de Pièce Unique, dat lijkt me vrij moeilijk haalbaar. De individuele verantwoordelijkheid, de burgerzin en het gezond verstand zullen moeten zegevieren.”

rendabel blijven

“Heel wat mensen werden tijdelijk werkloos in deze crisis en vallen terug op 70 procent van hun normale loon. Ik vrees er een beetje voor dat juist de overige 30 procent vroeger werd gespendeerd aan een etentje op restaurant en cafébezoekjes… Velen voelen deze crisis maar al te goed in de geldbeugel. Ik kan alleen maar hopen dat mensen hierna toch nog wat geld willen uitgeven aan de horeca.”

“Voor ‘t Fonteintje moet het heropenen hoe dan ook rendabel blijven. Stel bijvoorbeeld dat de instructies van de Nationale Veiligheidsraad zullen luiden dat we slechts een beperkt aantal personen per vierkante meter mogen toelaten… Dan ga ik toch niet aan de deur staan met een meetapparaatje en pas weer iemand binnenlaten als er ook iemand vertrekt? Dan is de pret er helemaal van af. Zo werkt het niet.”

“Ik ga de zaak ook niet openen als er zo’n beperking is. Ik ben van plan om strikt alle regels in acht te nemen, maar het moet rendabel blijven. We hebben wel heel wat opportuniteiten met het nieuwe terras en daar zullen we bij de heropening extra aandacht aan besteden“, besluit Sander. (RVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier