Imog neemt CNG-installatie in gebruik in Moen

© foto GJZ
Redactie KW

“Niet alleen het eigen wagenpark van Imog zelf zal groener rijden, ook de CNG-voertuigen van particulieren en van de gemeentelijke diensten kunnen aan de nieuwe installatie volgetankt worden”, vertelt Koen Delie van Imog.

De bouw van de installatie in Moen volgt vijf jaar na de indienststelling van de installatie in Harelbeke. Ook particulieren kunnen er gaan tanken. De investering was 394.500 euro zonder btw.

“CNG betekent letterlijk ‘compressed natural gas’. CNG is de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. Voordelen aan CNG zijn dat het opmerkelijk goedkoper is en schoner én beter voor het milieu.

De keuze van Imog voor CNG past in het duurzaamheidsverhaal waarbij men dieselrook wil vermijden bij afvalinzameling om zo tegemoet te komen aan de EU2020-doelstellingen. “De huis-aan-huisinzameling van restafval, PMD en papier en karton in uitbesteding gebeurt al sinds 2017 op CNG, waardoor Imog zijn ecologische voetafdruk sterk heeft kunnen verkleinen”, aldus Johan Bonnier, directeur van Imog.

De 35 vrachtwagens en een tiental personenwagens en kleine bestelwagens die vanuit Imog Moen worden gedispatched, kunnen op termijn worden omgevormd tot CNG-wagens. Nu zijn er twee bestelwagens en één vrachtwagen die op CNG-brandstof rondrijden.

Op kruissnelheid

De eerste CNG-tankinstallatie van Imog werd in 2015 op de site in Harelbeke langs de Kortrijksesteenweg gerealiseerd. “Het initiatief zit daar op kruissnelheid en zo werd er in 2019 ruim 302.386 kg CO2 getankt, waarvan 174.167 kg door auto’s en 128.219 kg door vrachtwagens”, aldus Johan Bonnier.

Wellicht is het aantal tankplaatsen nog een drempel voor de invoering van nog meer voertuigen op CNG. Daarom maakt Imog de installatie op het kruispunt Steenbakkersstraat en Verzetlaan ook toegankelijk voor particulieren en voertuigen van stedelijke en gemeentelijke diensten. Er kan getankt worden 24 uur per dag, 7 dagen per week en eenvoudig betalen kan met de bankkaart. Het betreft een fast fill-installatie met hoge capaciteit en een korte tankduur, even lang als benzine of diesel tanken.

(GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier