Imker Robbe Dhulster geeft voordracht in Oude Pastorie

foto Coghe © Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Vorig jaar plaatste imker Robbe Dhulster in de tuin van Oude Pastorie een bijenkast, in samenwerking met de werkgroep van samentuin. De enthousiaste imker vertelt op woensdag 5 februari in de Oude Pastorie over het reilen en zeilen van het bijenvolkje.

Robbe heeft het ook over bijensterfte en de oorzaken daarvan en over de producten die gemaakt worden van honing en bijenwas. Robbe Dhulster (22) is de zoon van Rik en Anne Vandenberghe en volgde zo’n vier jaar geleden een imkercursus. “Als kind was ik al gefascineerd door de natuur en door insecten”, legt Robbe uit. “De aanzet om me in bijen te gaan verdiepen, kwam in 2015 op de boekenbeurs waar ik een interessant boek over het complexe leven van bijen ontdekte. Dat bracht me weer naar andere boeken en in 2016 besloot ik me in te schrijven in de imkercursus van de IJzervallei in Diksmuide. Niet overbodig, want theorie en praktijk liggen soms ver uit elkaar.”

Communisme

In 2016 kocht de jonge imker zijn eerste ‘volkje’. “We spreken van een ‘bijenvolk'”, legt Robbe uit. “Bijen leven volgens een complex organisme. Je kan hun manier van samenleven omschrijven als een perfecte vorm van communisme: iedereen is gelijk en elke bij kent zijn taak.”

Ondertussen heeft Robbe zeven kasten: zes bij hem thuis in de Vinkaartstraat en sinds vorig jaar één in de oude Pastorietuin, in samenwerking met de werkgroep van de samentuin. “Helaas is één kast bij mij thuis deze winter overleden. Imkeren mag dan relatief makkelijk zijn, maar het in stand houden van de bevolking ligt een heel stuk moeilijker. De sterfte kan te wijten zijn aan de gevreesde varroamijt, maar ook aan de klimaatopwarming of de afname van nectarbronnen.”

Aan dat laatste kan de mens zelf iets doen, pleit Robbe. “Door bijvoorbeeld te kiezen voor meer gevarieerde, bloeiende planten in zijn tuin. Daar zal ik het in mijn voordracht ook over hebben.”

Sinds Robbe vorig jaar in juni afstudeerde als bachelor in de klimatisering, combineert hij twee jobs met daarbij ook de uitbouw van Bee&Health, een lijn van handgemaakte producten van de eigen imkerij. “Aanvankelijk zijn we begonnen met een klovenzalf, nu is de lijn uitgebreid met balsems, crèmes en zepen. Het is een leuke bezigheid waarbij de nadruk bovendien ligt op het geneeskrachtige en het duurzame en natuurlijke van bijenproducten”, besluit Robbe. (LTK)

Wil je er ‘bij’ zijn? Locatie: Oude Pastorietuin Kortemark, Pastoor Blanckestraat 17. Ingang 3 euro, start om 19.30 uur. Inschrijven: webshop.kortemark.be of tel. 051 566108, reservaties@kortemark.be. De inschrijvingen zijn beperkt tot 25 deelnemers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.