Imker reageert zwaar gepikeerd op schade door dronkenman in Ravenhofpark in Torhout

Geert Steelant probeerde de schade aan zijn bijenkasten in het Torhoutse park enigszins te herstellen. © Foto JS
Johan Sabbe

Als gestoken door een wesp. Zo gepikeerd reageert Geert Steelant op het omvertrappen van twee van zijn bijenkasten in het Ravenhofpark vorige zaterdag. De dader, een 39-jarige man uit Torhout, was serieus boven zijn theewater en schopte wild om zich heen – helaas ook letterlijk. Hij werd door de politie een nachtje in de cel gedropt, maar daar wil Geert het niet bij laten. “Ik sleep die man voor de rechter”, fulmineert hij. “Het vernielen van bijenkasten is de waanzin heel ver voorbij.”

Geert (60) woont met zijn vrouw Jo Tanghe (58) in ‘t Veld in Aartrijke. Beiden zijn uit Torhout afkomstig, waar Jo lesgeeft aan De Oefenschool. Bij hun huis staan diverse natuurvriendelijke bijenkasten, die Geert zelf ontworpen heeft. Hij heeft een methode ontwikkeld om bijensterfte tegen te gaan door een kleine roofmijt in te zetten die de voor bijen erg schadelijke varroamijt bestrijdt. Die methode paste hij trouwens ook toe op zijn twee geviseerde bijenkasten in het Ravenhofpark.

Bijen van levensbelang

Geert maakt deel uit van de Torhoutse bijenwerkgroep met Johan Dejonckheere als voorzitter en Elsie Desmet als schepen.

“Die groep verricht heel verdienstelijk werk ten voordele van de bijen”, zegt hij. “Veel mensen beseffen het niet, maar zonder bijen gaan we allemaal dood. Mochten die nuttige beestjes er niet zijn, dan zouden heel wat soorten groenten en fruit verdwijnen en een resem wilde planten uitsterven. Bijen produceren niet alleen heerlijke honing, ze bestuiven ook een groot deel van de gewassen die we eten. Ze zijn dus voor de mens van levensbelang.”

Politie pakt dader op

De twee bijenkasten die Geert nabij het Kasteel Ravenhof in hartje Torhout mocht plaatsen, staan op een wat afgezonderd, maar voor iedereen toegankelijk deel van het mooie park. Momenteel zijn in en om het charmante kasteeltje – waarin zich het Museum Torhouts Aardewerk bevindt – enkele zomerse pop-upzaken ondergebracht, waaronder voor het tweede jaar op rij The Message Ginbar van Bruggeling Heinz Van Roye. Zaterdagavond zat het terras van de bar goed vol, toen tot drie keer toe de elektriciteit uitviel. Wat bleek? Een Torhoutenaar ontkoppelde telkens stiekem de stroomdraad. De man werd erop aangesproken, maar reageerde agressief. Hij liep weg in de richting van de bijenkasten en trapte ze omver. Hij beschadigde ook een omheining en een houten infobord. De politie werd gealarmeerd en die vatte hem in de kraag. De 39-jarige dader bleek dronken te zijn en werd bestuurlijk aangehouden. Hij mocht een nachtje in de cel brommen. Maar helaas was het kwaad aan de bijen geschied.

Zelfs kasten in brand

“Ik werd zondagmorgen op de hoogte gebracht van de vernieling van mijn twee bijenkasten”, aldus Geert Steelant. “Ik ben direct ter plaatse gegaan. Ook voorzitter van de bijenwerkgroep Johan Dejonckheere kwam even langs. Net als schepen Elsie Desmet, die zich in het buitenland bevond, sprak hij zijn walging uit over wat er gebeurd was. Bijna zeker zullen beide kasten verloren zijn, want de helft van de bijen is weg en de koningin wellicht dood. Ik vermoed dat de bijen massaal rond haar gaan hangen zijn om haar te beschermen, waardoor ze de verstikkingsdood is gestorven.”

Een van de twee omvergetrapte bijenkasten in het Ravenhofpark.
Een van de twee omvergetrapte bijenkasten in het Ravenhofpark.© Foto JS

“Wat hier gebeurd is, grijpt me echt naar de keel. Samen met andere imkers vecht ik elke dag voor een beter bestaan voor de bijen, want onderschat niet hoe slecht het tegenwoordig met die diertjes gaat. De bijen moeten niet leren leven met de mens, maar de mens moet leren leven met de bijen. Je hoeft zeker niet bang van bijen te zijn, want als je hen geen kwaad berokkent, doen zij je niets.”

“En toch zie je de laatste tijd veel vandalenstreken op bijenkasten, zowel in België als in het buitenland. Er worden zelfs kasten in brand gestoken! Dat moet stoppen, we mogen in geen geval laten betijen. Vandaar dat ik na het vandalisme in het Ravenhofpark een klacht bij de rechtbank wil indienen. Ik pik het niet dat een man twee van mijn bijenkasten vernielt, een nachtje vastzit en daarna weer kan doorgaan met zijn leven alsof er niets gebeurd is. Als we dergelijke zaken afdoen als een spijtig incidentje, dan zijn we compleet verkeerd bezig.”

“Ik ben een tijdje geleden overigens met een enquête gestart om van de bij een beschermd insect te maken. Ik hoop dat Europa op dat vlak de eerste stap zal zetten en dat België hierin het voortouw wil nemen. Iedereen kan de enquête ondertekenen op mijn website of Facebookpagina De Lachende Bijenkast. Het is de bedoeling om zes miljoen handtekeningen te verzamelen. Dat is het aantal bloemen dat bijen moeten bezoeken om één kg honing te maken.”

Varroamijt bestrijden

Geert heeft een methode ontwikkeld om de varroamijt te bestrijden, een van de belangrijkste vijanden van de bij. Die mijt, die met het blote oog goed te zien is, is een parasiet die zich voortplant op het broed van honingbijen en ze doet sterven. “Ik kwam een experiment op het spoor, waarbij een kleine roofmijt wordt ingezet om de varroamijt te doden. Ik heb een systeem ontworpen, waarbij de genoemde roofmijt in de bijenkast kan aarden om rechtstreeks de varroamijt het leven zuur te maken. Daar komt zelfs een bedruppelingscomputertje aan te pas, maar het lukt wonderwel.”

www.delachendebijenkast.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier