Imker Patrick Caesteker krijgt label van West-Vlaams streekproduct

Patrick Caesteker bij enkele van zijn bijenkasten. (foto EF)
Redactie KW

De honing van imker Patrick Caesteker is vanaf nu ook een West-Vlaams streekproduct. Na het overlijden van zijn vader in 1998 zette hij deze imkerhobby verder. Ondertussen is het een passie geworden, waarvan Patrick iedereen die dat wil laat meegenieten door zijn honing te koop aan te bieden.

De inzet van deze gepensioneerde paginaopmaker van onder andere De Krant van West-Vlaanderen is ook onze provincie niet ontgaan. Ondertussen is Patrick Caesteker uit de Kennedylaan voorzitter van de imkersvereniging De Westerbie in Poperinge en is hij ook lesgever in de bijenteelt, alsook provinciaal bestuurslid van de West-Vlaamse Imkersbond. “Toen mijn vader overleed, kon ik moeilijk zijn bijen en materiaal van de hand doen. Daarom besloot ik zijn prachtige hobby verder te zetten en het is intussen mijn passie geworden. In de lente produceren de bijen voorjaarshoning van de voorjaarsbloemen (fruitbloesems, wilgen, esdoorn, wilde kastanje…, red.). In de zomer wordt er dan zomerhoning geoogst van de zomerbloeiers, zoals linde, lavendel, acacia, tamme kastanje… Ook wordt er naar bepaalde drachten gereisd met de bijen. We verplaatsen dan onze bijen naar specifieke plaatsen, zoals koolzaadvelden. Dat levert dan koolzaadhoning op.”

Patrick is een bezige bij, maar doet dit niet alleen. “Mijn vrouw helpt me tijdens het slingeren, dat is het zogenaamde oogsten van de honing. Ze helpt me ook bij het roeren van de honing (verzorgen, red.), alsook bij het afwassen van de vuil gemaakte recipiënten en honingpotten.” (lacht)

“In sommige landen wordt honing kunstmatig nagemaakt”

Er gaan veel uren per week naar de bijen, horen we. “In de winter is het rustiger, maar dan worden herstellingswerken gedaan aan de zelfgemaakte houten kasten waar de bijen in leven. Geoogste bijenwas wordt dan ook verwerkt tot nieuwe wasraten die we gebruiken gedurende het nieuwe seizoen. In de lente begint het eigenlijke werk aan de bijen: controles doen, nieuwe wasraten geven, honingzolders plaatsen…”

“Af en toe leden van de vereniging met raad en daad bijstaan, hoort er ook bij, of lessen geven. In de zomer komt er dan nog de koninginnenteelt bij. In de nazomer en herfst loopt het seizoen dan ten einde, maar direct worden de voorbereidingen getroffen om de volken klaar te maken voor de winter.”

Liefhebbers

De geoogste honing vindt altijd gemakkelijk zijn weg naar de liefhebbers. “Vrienden, familie en kennissen stonden direct klaar om het natuurlijk product aan te kopen en al vlug had ik honing te kort. Dat loste ik op door meer bijenvolken te houden op mijn bijenstand. Mensen appreciëren goede natuurlijke producten vooral omdat ze weten of lezen dat er veel producten niet eerlijk in de winkel terecht komen. Zo is geweten dat honing in sommige landen kunstmatig nagemaakt wordt. Het doet altijd deugd als de mensen tevreden terug komen.”

“Alle honing wordt verkocht aan 6 euro voor een halve kg. Honing mag geoogst worden als hij rijp is, dat wil zeggen dat het vochtgehalte ongeveer rond de 16 à 18 procent mag zijn. Indien het vochtgehalte te hoog is, zal de honing niet voldoende lang bewaren. Maar dat is meestal geen probleem”, besluit Patrick Caesteker. (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier