Ilse Es ontdekt dankzij corona haar grote passie: “Voor elke gelegenheid kan ik wel een kaars creëren”

Ilse bij enkele van haar creaties. (foto BC)

Het bestuur van de Gezinsbond van Koekelare heeft beslist om de Kerst- en Hobbybeurs te annuleren. De reden waarom is algemeen bekend. Ilse Es had er nochtans naar uitgekeken om er haar kaarsencreaties te tonen. “Door corona ontdekte ik mijn grote passie.”

De Kerst- en Hobbybeurs zou normaal plaatsvinden op zondag 5 december. Maar door de nieuwe coronagolf heeft het bestuur van de Gezinsbond beslist om het evenement te annuleren. Een van de deelnemers die er voor het eerst haar creaties zou tonen, is Ilse Es (35). Zij woont met haar man Robby Lakiere en hun zesjarige dochter Zoë in de Stationsstraat in Koekelare. Ilse werkt als poetshulp bij Hulp in Huis en is daarnaast graag creatief bezig.

“Tijdens de eerste lockdown in 2019 was ik alleen thuis met onze dochter, want mijn man ging werken. Omdat ik iets om handen wilde hebben, zocht ik naar een nieuwe hobby. Ik ben altijd al iemand geweest die graag creatief bezig is en ik heb jaren geborduurd, maar op den duur begon ik dat saai te vinden.”

“Dus zocht ik naar iets anders. Op YouTube kwam ik toevallig op een filmpje terecht van een meisje die toffe kaarsen maakte. Ze legde uit hoe ze dat deed en ik werd nieuwsgierig om het zelf eens uit te proberen”, begint Ilse.

Kaarsen

Met kaarsen en servetten ging ze aan de slag. “Maar al snel bleek dat je beter kunt werken met flinterdun papier. Het type papier dat je soms in pakketjes vindt. Al snel was ik verslingerd aan mijn nieuwe hobby en ik durf het zelfs een beetje een verslaving noemen. Zo zie je maar dat corona niet voor alles slecht is geweest.”

“Sindsdien ben ik elke dag met mijn nieuwe hobby bezig. Het is voor mij de ideale ontspanning. Ik kan me ‘s avonds niet bezighouden met televisiekijken. Ik moet alleen Familie gezien hebben. (lacht) Het is niet dat ik elke avond kaarsen maak, ik ben ook constant opzoek naar nieuwe ideeën voor creaties. Zo surf ik veel op Pinterest. Dat is een goudmijn voor afbeeldingen.”

Ilse kopieert de afbeelding die ze wil en plakt die dan op een kaars. “Eigenlijk smelt ik die afbeelding op een kaars. Ik heb daarvoor een speciaal machientje, een soort haardrogertje. Tijdens de eerste lockdown kon ik dat niet in huis halen, dus behielp ik me met een theelichtje en een lepel. Ik verhitte die lepel om de tekening dan zo op de kaars te smelten. Een heel gedoe was dat!”

Collectie

Ilse heeft al een eigen collectie kaarsen, maar ze geeft ze ook graag weg voor een gelegenheid of aan familie. “Voor een communie, een kaars met de foto van een overledene, een herinnering voor de juf… Voor elke gelegenheid kan ik wel een kaars creëren.”

Ilse had gehoopt om haar hobby te tonen op de Kerst- en Hobbybeurs van de Gezinsbond. “Ik ben zelf een trouwe bezoeker. Vorig jaar had ik mij ingeschreven om mijn kaarsen te tonen, maar ook toen kon de beurs niet doorgaan door corona. Hopelijk hebben we volgend jaar meer geluk, want ik kijk er echt naar uit om mensen te inspireren met mijn leuke hobby.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.