Ilse Dusart in Nieuw-Zeeland: “Die grote spinnen hielden me weg uit Australië”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Ilse Dusart woonde van haar 15 tot haar 26 in Kortrijk. In 2010 verhuisde ze naar de andere kant van de wereld: naar Nieuw-Zeeland. Ze werkt er met een team au-pairs.

Hoe ben je in Nieuw-Zeeland beland?

“In 2009 zag ik een advertentie in ‘Metro’, over emigreren naar Australië. Het sprak me wel aan en ik ging me wat verdiepen in het land. Alleen… ik ben niet verzot op de plaatselijke spinnen, die soms zo groot zijn als je hand, en evenmin op slangen. Ik deed ook research naar andere Engelstalige landen, en uiteindelijk viel mijn oog op Nieuw-Zeeland. Ik kon geen betere keuze gemaakt hebben. De mensen zijn ongelooflijk vriendelijk en behulpzaam. Iedereen zegt het dat Nieuw-Zeelanders enorm ontspannen zijn en dat is ook zo. Wanneer ik naar België kom om familie te bezoeken, heb ik al na drie dagen heimwee naar Nieuw-Zeeland.”

Waar woon je precies? En hoe moeten we je woning en stad of dorp voorstellen?

“Ik woonde tot voor kort in de hoofdstad Wellington. Je kunt het eigenlijk best vergelijken met een groot dorp. Alles is makkelijk te bereiken te voet, er is uitstekend openbaar vervoer en zelfs een kabelbaan. Die brengt je naar de botanische tuinen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Sinds een maand of twee ben ik verhuisd naar de Kapiti Coast, op een uur met de trein van Wellington. Het is nog steeds onderdeel van ‘the Greater Wellington Region’, maar alle Nieuw-Zeelandse regio’s zijn groot. Ik verhuis hoogstwaarschijnlijk tegen het eind van dit jaar of begin volgend jaar naar de Hawke’s Bay regio. Je kan makkelijk met de langeafstandbus rijden: bijvoorbeeld 5 uur aan amper 20 euro.”

Ilse Dusart in Nieuw-Zeeland:

Je bent er aan de slag bij een au-pair bureau. Ben je zelf ook au-pair geweest?

“Nee, maar mijn collega/zakenpartner wel. Ik leerde haar kennen op de luchthaven van Sydney. We waren beiden aan het wachten op onze vlucht naar Wellington en ze zag dat ik een Belgisch paspoort in mijn handen had. Ze sprak me dan ook aan in het Nederlands. Na onze kenningsmaking bleven we in contact. Zij was zelf vroeger au-pair en heeft de zaak opgebouwd vanuit het standpunt van au-pairs en hun behoeftes. Wij wonen beide al jaren in Nieuw-Zeeland en hebben al vaak het land verkend. Meestal is dat om de gastfamilies te zoeken.”

Ilse Dusart in Nieuw-Zeeland:

“Belgen tussen 18 en 30 jaar oud kunnen twaalf maanden in Nieuw-Zeeland blijven met een ‘working holiday’ visum. Onze gastgezinnen staan open voor mensen met een andere godsdienst. We hebben onder andere een leuk moslimgezin met twee schattige bengels en zelfs enkele Maori-gezinnen als klanten. Ikzelf heb een werkvisum voor enkele jaren, omdat ik voor een bedrijf werk.”

Intussen ben je ook bezig met taal en dergelijke: persberichten opstellen, marketingcampagnes enzovoort. Hoe ben je daar in gerold?

“Ik heb twee journalistieke diploma’s: een Belgisch en een Nieuw-Zeelands. We zijn constant op zoek naar nieuwe au-pairs, zowel privaat als via partner-agentschappen, en lanceren regelmatig marketingcampagnes. Tijdens de Europese zomer begint het ‘calving and lambing’ seizoen, wanneer de kalfjes en lammetjes geboren worden. Dan contacteren veel boerengezinnen ons voor au-pairs die eind juli of begin augustus kunnen starten. Ik heb met veel van die gezinnen een erg goeie band. Sommige van onze voormalige au-pairs komen terug met een toeristenvisum, om hun oude gastfamilie te bezoeken. Anderen onderhouden het contact door regelmatig te Skypen of te sms’en.”

Ilse Dusart in Nieuw-Zeeland:

Wat maakt het leven in Nieuw-Zeeland zo aangenaam?

“In de zomer is het weer prachtig – deze zomer was het zelfs zonnig tot begin mei. De Nieuw-Zeelanders zijn de vriendelijkste mensen die je ooit zult tegenkomen. Ze beschouwen je als iemand die al jarenlang onderdeel is van de familie. Onze gastgezinnen nemen hun au-pairs mee naar hun vakantiehuis, dat vaak al generaties van de familie is. Ze geven hen tips over plaatsen die ze absoluut moeten bezoeken. De landschappen zijn adembenemend. Je kan je eigen zalm vangen, op walvistocht gaan in Kaikoura, één van de talrijke goeie wijngaarden bezoeken, orka’s en dolfijnen in het wild spotten tijdens de zomer, of eindeloos wandelen langs de prachtige ‘hiking trails’.”

Heeft het verhuizen je veranderd?

“Zeker. Ik verken mijn omgeving en de wereld meer. Je kunt hier bijvoorbeeld makkelijk naar een exotisch land gaan, zoals de Cook Islands. Ik voel me vrijer als persoon in zoveel aspecten van mijn leven.”

Ilse Dusart in Nieuw-Zeeland:

Wat mis je uit ons land?

“Ik mis gestoofd witloof, een broodje americain, kervelsoep met balletjes en Belgische chocolade.”

Als je onze lezers één toeristische tip ‘van een local’ zou mogen geven, wat zou die dan zijn?

“De West Coast is een onovertroffen regio, die er nog ruw en onaangetast uitziet. Maar als je er in de zomer naartoe gaat, draag dan een lange broek, een shirt met lange mouwen en een sjaal. De zandvliegen daar lusten je letterlijk en figuurlijk rauw en je ziet er liever niet uit alsof je een dozijn muggenbeten hebt.”

(Frederik Jaques)

Ook au-pair worden in Nieuw-Zeeland? Meer info via deze website.