Illustrator Flore Deman pakt uit met postkaartenproject rond gevoelens

Flore Deman: "Met onze kaartjes willen we de mensen een gevoel van herkenning geven." © HDV
Redactie KW

Psychologe Liese Aerts en illustrator Flore Deman stampten tijdens de lockdown een postkaartenproject over gevoelens uit de grond. Ze maken en verkopen postkaarten die gevoelens uitbeelden en voor herkenning moeten zorgen. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel rond mentale gezondheid.

Tijdens de lockdown kwamen Liese Aerts en Flore Deman op het idee om samen postkaarten te ontwerpen die (moeilijke) gevoelens uitbeelden en moet zorgen voor herkenning bij de mensen. Samen met drie andere illustratoren maken ze de postkaarten en bieden ze die te koop aan. Een deel van de opbrengst gaat naar Eleonoor vzw, een goed doel waarbij vrijwilligers een week lang koken voor gezinnen die hun kindje hebben verloren door stilgeboorte.

Een weloverwogen keuze volgens Flore. “Liese heeft vroeger zelf met een burn-out te kampen gehad en sindsdien is ze op zoek naar meer zelfzorg en mentale gezondheid voor iedereen die het nodig heeft. Ze is ook bezig om andere mensen te ondersteunen. Zo kwam ze aandraven met het postkaartenproject over gevoelens en het goede doel. Vzw Eléonore helpt ouders die een doodgeboren kind kregen. Ze verzorgen onder andere maaltijden en ondersteunen hen.”

We willen afstand nemen van de kaartjes die iedereen ziet bij een overlijden – Flore Deman

Liese is de initiatiefnemer, maar ook Flore heeft van begin af aan mee de kar getrokken. “Naast tekeningen maken, hield ik me ook bezig met randzaken zoals promotie of de drukker. Via mij hebben ook andere illustratoren aan het project deelgenomen. Allemaal hebben ze hun eigen tekenstijl en dat komt het project alleen maar ten goede. Ik teken digitaal, anderen op papier en er zijn er ook die grafisch tekenen.”

Nieuwe ontwerpen

Op dit moment worden er een zestal postkaarten aangeboden, maar Flore en Liese denken al verder. “Voorlopig zijn er vier illustratoren, inclusief mezelf, die zorgen dat de postkaarten mooie tekeningen krijgen, maar Liese denkt wel na om het aantal illustratoren uit te breiden zodat het aanbod nog ruimer wordt. We zijn dan ook volop bezig met nieuwe ontwerpen uit te dokteren om die dan finaal te ontwikkelen. We denken eraan om onze uitbreiding te vormen rond het omgaan met verlies, als iemand sterft bijvoorbeeld. We willen afstand nemen van de kaartjes die iedereen ziet bij een sterfgeval; bloemetjes op de kaart of een mooie boodschap. Wij willen aan de hand van illustraties een meerwaarde creëren, ook bij dat soort kaartjes. Het is ook zeker een project voor de lange termijn, want Liese is heel erg gemotiveerd en wil heel ver gaan met haar ideeën.”

Zelfstandig illustrator

Zelf kreeg Flore de tekenmicrobe al heel vroeg te pakken. Al vanaf haar zes jaar is tekenen haar leven en sinds enkele maanden werd ze fulltime zelfstandig illustrator. “Sinds de lockdown uitbrak heb ik er mijn hoofdberoep van gemaakt en leef ik van illustreren. Ik heb nu net twee kinderboeken gemaakt rond het thema ‘Dieren’, maar in de toekomst wil ik me wat meer fixeren op maatschappelijke thema’s. De doelgroep blijft wel nog altijd kinderen.”

Al wil ze zeker niet enkel door het leven gaan als een kinderillustrator. “Ik probeer altijd te spreiden in de dingen die ik doe. Ik teken niet alleen kinderboeken, maar werk ook voor magazines, bedrijven, campagnes of doe ik commerciële zaken. Binnenkort zal ik zelfs een cover van een roman van illustraties verzorgen.”

(AV)

Info: floredeman.com en lieseaerts.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten