Ilke Montag is de nieuwe hoofdarts van het Jan Yperman Ziekenhuis

Dokter Ilke Montag volgt dokter Lieven Allaert op als hoofdarts van het Jan Yperman Ziekenhuis. De Antwerpse was de voorbije jaren hoofdarts van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden.

Dokter Ilke Montag. © foto JYZ

Dokter Lieven Allaert was sinds oktober 2013 hoofdarts van het Jan Yperman Ziekenhuis. Daarvoor was hij er actief als chirurg en (vice-)voorzitter van de medische raad. Hij kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn loopbaan. “Ik stond vierkant achter de fusie van drie kleine regionale ziekenhuizen tot het Jan Yperman Ziekenhuis”, vertelt hij. “Dankzij die samensmelting kan ons ziekenhuis vandaag brede en hoogtechnologische zorg aanbieden voor de wijde regio. We werden ook een aantrekkingspool voor nieuwe artsen, medewerkers en patiënten.”

Dokter Ilke Montag is afkomstig uit het Antwerpse. Ze studeerde in Diepenbeek en Antwerpen en specialiseerde zich in de nucleaire geneeskunde. Aan de KU Leuven behaalde ze een master in het management en het beleid van de gezondheidszorg en een postgraduaat operations management en aan de Universiteit Antwerpen een postgraduaat gezondheidsrecht en gezondheidsethiek. Ook over de grenzen heen volgde en volgt ze bijkomende opleidingen.

We moeten met z’n allen bewaken dat de zorg centraal blijft staan – Ilke Montag

Dokter Montag was gedurende 6 jaar medisch diensthoofd in AZ Oudenaarde en zetelde in verschillende overlegorganen. Van oktober 2012 tot december 2015 was ze adjunct-medisch directeur van het AZ Sint-Lucas in Gent. Sinds januari 2016 was ze aan de slag als hoofdarts van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. “Uiteraard wil ik oog hebben voor de doelstellingen van het Jan Yperman Ziekenhuis, maar ook voor het proces om die doelen te bereiken”, vertelt dokter Montag. “Der Weg ist das Ziel: hoe zijn de intermenselijke verhoudingen in de loop van dat proces? Hoe haal je uit collega’s het beste? Hoe kun je als hoofdarts goed functioneren door zichtbaar te maken wat jou beweegt en wat jou in beweging houdt?”

Netwerken

“Het netwerken, tussen ziekenhuizen en met de eerste lijn, zal ongetwijfeld een vast punt worden op de agenda’s”, gaat ze verder. “Meer en meer groeit het besef in de sector, maar ook bij de geïnformeerde burger – en dus onze patiënt – dat niet elke zorg nog op elke plaats kan en moet aangeboden worden. De patiënt wil een overwogen en onderbouwde beslissing kunnen nemen bij het kiezen van zijn zorg. Ik denk dat we z’n allen moeten bewaken dat de zorg centraal blijft staan: de zorg voor de patiënt uiteraard, maar ook voor de individuele zorgverlener. Elke dag zet elk van de medewerkers zich maximaal in om het beste in zich naar boven te halen, maar helaas gaat het soms ook eens mis. We zijn nu eenmaal mensen en een steek laten vallen, hoort er af en toe helaas ook bij. In de voorbije jaren heb ik getracht om zowel aan het first als second victim de nodige aandacht te geven. Ook binnen Jan Yperman ga ik dit vuur warm houden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.