IKWV promoot polsbandje met gratis ijsje of korting

IKWV voorziet voor deze zomer 750.000 polsbandjes. © MM
Redactie KW

De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) heeft een nieuw systeem bedacht om de polsbandjes tegen verloren gelopen kinderen te promoten. Wie een polsbandje draagt, krijgt op tal van plaatsen aan de kust korting of een gratis ijsje. “Zo proberen we zowel de ouders als kinderen te stimuleren zo’n bandje te dragen. Het is nog steeds de meest efficiënte manier voor onze redders om kinderen met hun ouders te herenigen”, zegt An Beun van IKWV.

Afgelopen weekend hadden de kustredders het uitzonderlijk druk met kinderen die in de mensenmassa hun ouders waren kwijtgespeeld. Vooral op zondag was het alle hens aan dek. Alleen al in Oostende en Blankenberge liepen toen samen bijna 100 kinderen verloren. Alle kustgemeenten samen waren dat er minstens 150.

Extra aandachtig zijn

Bij de Kustreddingsdienst zijn ze niet verrast over de hoge cijfers. “Er was historisch veel volk aan onze kust. Als de stranden zo vollopen, is het onvermijdelijk dat kinderen verlopen lopen”, klinkt het bij IKWV.

De dienst roept daarom nogmaals alle ouders op om extra aandachtig te zijn. “Voor de duidelijkheid: het kan iedereen overkomen. Toch merken we dat ouders vaak al gestresseerd toekomen op het strand nadat ze eerst uren in de file stonden en parking moesten zoeken. Onze raad is dan ook: duid telkens één persoon aan die een bepaalde periode de kinderen constant in de gaten houdt”, zegt An Beun.

Website met tal van voordelen

De Kustreddingsdienst speelt de komende weken echter een extra troef uit. De bekende polsbandjes die kinderen dragen met hun gegevens op, krijgen komende zomer een opmerkelijke upgrade. Op de achterkant worden ouders en kinderen doorverwezen naar een website waar ze tal van voordelen kunnen ontdekken. “Enkel kinderen die een bandje dragen én het tonen aan de deelnemende handelaars, krijgen de korting”, gaat An Beun verder.

Het is voor de redders nog steeds de meest efficiënte manier om ouders en kind snel te herenigen

Concreet gaat het om tientallen handelaars die bijvoorbeeld korting geven op een kinderzonnebril of kinderkledij. Al kan het ook simpeler in de vorm van een gratis ijsje of snoepje. Ook pretparken geven een korting op vertoon van de polsbandjes.

“We hopen dat we op die manier zowel ouders als kinderen motiveren om een polsbandje af te halen. Ze zijn gratis, maar toch merken we dat het merendeel van de verloren gelopen kindjes er geen draagt. Dat moet veranderen. Het is voor onze redders nog steeds de meest efficiënte manier om ouders en kind snel te herenigen”, aldus Beun.

750.000 stuks voorzien

IKWV voorziet voor deze zomer 750.000 polsbandjes. Met de nieuwe actie is de dienst overtuigd dat die de komende twee maanden allemaal uitgedeeld zullen worden. “Toch zijn we nog steeds op zoek naar handelaars die mee op de kar willen springen. Van Knokke tot De Panne: overal zijn extra partners welkom”, zegt de Kustreddingsdienst.

“Als het warme weer blijft aanhouden, zijn we op weg naar een recordzomer op vlak van verloren gelopen kinderen.”

Ter vergelijking: vorig jaar liepen aan de kust over de hele zomer 866 kinderen verloren. Nu zijn dat er al meer dan 150 op één weekend.

(MM)

Wie meer wil weten over de actie en promoties kan terecht op www.kust.promo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier