“Ik wil de beroepsfierheid aanwakkeren”: Bertrand Vande Ginste uit Diksmuide zet zich volop in voor Belgische beenhouwers
Al negen jaar is Bertrand Vande Ginste (70) met pensioen, maar nog steeds zet hij zich vol enthousiasme in voor zijn vak, onder andere bij de Belgische Beenhouwersbond, de VLAM en de oudleerlingenbond, maar ook bij het bewonersplatform van Woumen.
Bertrand Vande Ginste (70) is gehuwd met Christiane Vandenbussche en vader van twee dochters. Hij woont in Woumen en was veertig jaar lang leerkracht in de richting slagerij-traiteur in de slagerijschool KTA Diksmuide. Hij was er stagebegeleider en vakleraar spekslagerij en vleeswaren, bedrijfsbeheer, marketing en verkooptechnieken. Bertrand beschikte dan ook zelf over de nodige diploma’s: technisch slager/spekslager, traiteur-kok, een pedagogisch diploma, een bekwaamheidsbewijs om aan de hogere jaren les te geven en dan nog eentje als technisch adviseur, om leiding te geven in een school.
Lesgeven
“Ik hield van het lesgeven. Het doorgeven van kennis en het contact met de leerlingen, dat was mijn ding”, vertelt Bertrand. “Als stagebegeleider zocht ik stageplaatsen, al mochten de leerlingen ook zelf plaatsen aanbrengen. Die moesten wel aan bepaalde eisen en criteria voldoen, zo moesten het bijvoorbeeld ambachtelijke slagerijen zijn. In het specialisatiejaar konden ze wel eens naar een groter bedrijf gaan. De verkoop in de schoolwinkel heb ik niet zelf gedaan, maar ik heb wel producten geleverd voor de winkel en de theorie rond de winkel gegeven, zoals bedrijfsbeheer, wat heel praktisch gericht was.”
“Ik hield ervan om kennis door te geven en contact te hebben met de leerlingen”
Ondanks zijn pensioen zit Bertrand niet stil. Zo engageert hij zich als vrijwilliger bij de technische dienst van de Koninklijke Belgische Beenhouwersbond in Brussel, in beide landstalen. “Vanuit mijn expertise van de scholen werd ik gevraagd om technisch advies te geven, maar ook om redactielid te worden van het vakmagazine De Belgische Beenhouwerij, dat ook in het Frans vertaald wordt. Ik doe dat samen met prof. dr. ing. Hubert Paelinck, die de wetenschappelijke kant bekijkt, en Norbert Van Speibroek, die vooral verbonden is met de industrie. Zo zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vak. Ik maak de foto’s en filmpjes, de teksten maken we samen. Zo ontstaat er telkens weer een mooi vaktijdschrift dat bij alle slagers van België terechtkomt”, vertelt Bertrand.
Boeken
Bertrand is ook mede-auteur van drie vakboeken in cursusvorm, die zowel in papier als digitaal worden gebruikt in de Vlaamse slagerijscholen. “Uniek is dat het een netoverschrijdend werk is waar alle einddoelen en programma’s gebruik van kunnen maken. Ook voor slagers werkten we een dergelijk boek uit, maar dan specifiek als handboek voor de slager/spekslager/traiteur: Handboek voor de slager, dat ook naar het Frans is vertaald. Met ons redactietrio doen we ook Landsbond On Tour, waarmee we naar de scholen trekken om er workshops en demonstraties te geven over verschillende technieken. Voor VLAM maakte ik foto’s voor het boek Vlees, maar heb ik ook verschillende artikels geschreven. Het is een uitgave op luxepapier in hardcover met heel wat wetenswaardigheden, kneepjes van het vak, een bak- en braadwijzer en uitgewerkte recepten met vlees.”
Verder stond Bertrand ook aan de wieg van het Festival van het Varkentje, samen met Frans Saint Germain. “Frans wou graag iets doen rond het varken en er een vakwedstrijd rond bouwen. Dat idee wou ik verder uitwerken, omdat het een sterk pedagogisch project is voor de geïntegreerde proef en bovendien de beroepsfierheid aanwakkert. We hebben er toen ook oud-leerlingen bij betrokken. Het festival is nu al 17 jaar een vaste waarde. Dit jaar heb ik voor het eerst ook zelf even aan tafel kunnen zitten met mijn vrouw, doordat ik wat werk heb overgedragen”, lacht Bertrand.
Bewonersplatform
Ook in het bewonersplatform De Blankaartklok Woumen is Bertrand actief. “Ik ben bestuurslid, zorg voor de communicatie en ben ook webmaster voor de site. Ook bij de Belgische Beenhouwersbond en de oudleerlingenbond hou ik de website op punt.”
Naast al zijn vrijwilligerswerk houdt Bertrand ook wat tijd vrij voor zijn hobby’s: fotografie, tuinieren, vaktijdschriften doornemen, fietsen, reizen en cultuur opsnuiven samen met zijn echtgenote Christiane.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier