“Ik kon me altijd aanpassen aan de nieuwe technieken”

Marcel Uvyn.© Lize Rubens
Marcel Uvyn.© Lize Rubens
Redactie KW

Het fotofestival Track & Trace Kortrijk toont, verspreid over de stad, foto’s van bekende en onbekende, lokale en internationale fotografen. Eén van hen is Heulenaar Marcel Uvyn, met zijn 93,5 jaar de oudste deelnemer van het pak. “Ik heb er fotografisch nog eens het beste van gemaakt.”

De stad wil lokale amateurfotografen en professionelen fotografen mensen laten volgen, om hun verhalen en dromen in beeld te brengen. Kortrijk deed daarom een oproep onder fotografen. Heulenaar Marcel Uvyn werd geselecteerd.

Heerlijkheid

“We kregen een thema mee: de ecologische hoeve ‘Heerlijkheid van Heule’. De nadruk lag op ‘verbinden’. Ik concentreerde me op het oogsten en de verkoop van biologische groenten en toonde aan de jury tien reeksen”, vertelt Marcel. “Wat mij daar het meest bezielde, was de goede geest die er heerste tussen de leiding en de samenwerking met de vele jongeren en vrijwilligerswerkers. Het was de stimulans om er fotografisch nog eens het beste van te maken.” Deze werken worden getoond op het Fotofestival Kortrijk.

Marcel Uvyn, gepensioneerd lesgever mechanica aan het KTA Heule, is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij leverde jaren geleden diareeksen aan bibliotheken rond onderwerpen over de Leie en over het vlas.

In 1968 schreef Marcel zich in voor een cursus fotografie. “Ik kocht toen een eerste Nikontoestel en begon ijverig beeldjes te schieten.” Als bestuurslid van de Koninklijke Kortrijkse Fotoclub maakte Marcel in 2002 ook een diareportage over de Guldensporenslag bij Kortrijk. Dit resulteerde in een allereerste tentoonstelling en de publicatie ‘Guldensporenslag 1302’. “Ik maakte honderden foto’s in Kortrijk, Brugge, Gent en Ieper. Dat waren tijden”, mijmert Marcel, die al op tienjarige leeftijd begeesterd was door fotografie.

Nonkel Leons doka

“Mijn nonkel Leon had voor de oorlog al een donkere kamer. Dat heeft als kind zeker mijn interesse voor fotografie gewekt. De evolutie van de analoge naar digitale fotografie is enorm. Het was aanpassen: van filmrolletje naar geheugenkaart, van onze doka met alle attributen, naar de computer en de printer. De fotoklok is niet blijven stilstaan. Het kwam erop aan steeds paraat te zijn en zich aan te passen: mee zijn met zijn tijd.”

Een van de foto's van Marcel, genomen in het atelier De Heerlijkheid in Heule.© Marcel Uvyn
Een van de foto’s van Marcel, genomen in het atelier De Heerlijkheid in Heule.© Marcel Uvyn

Marcel deed mee aan nationale en internationale wedstrijden en heel vaak met succes. “Ik werd gelauwerd door de befaamde Photographic Society of America. Ik eindigde als tweede in de wereld. Ik kreeg de titel van fotojournalist. Dat is het hoogste wat ik bereikt heb”, glundert Marcel.

Over Kortrijk als fotografisch onderwerp, is hij lovend. “Het is een mooie stad geworden, die alles heeft om verder uit te groeien tot een mooi fotolandschap. Met de Leie en de nieuwe boorden, de vele verbouwingen, de aandacht voor design en een oud verleden.”

Het parcours van Fotofestival Kortrijk is toegankelijk van 13 maart tot en met 25 april 2021.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.