IJzerwake zondag “zonder mondmaskers en vaccins”, politie houdt oogje in het zeil

De IJzerwake ijvert voor een onafhankelijk Vlaanderen. © BELGA
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Steenstrate bij Ieper vindt zondag de IJzerwake plaats. Opvallend: de editie 2021 staat in het teken van de vrijheid. De organisatoren laten weten dat inschrijven niet nodig is, net als mondmaskers en vaccinatie. “Dat kan als men zich aan de maatregelen houdt”, klinkt het bij de politie.

De IJzerwake is een radicale afscheuring van de IJzerbedevaart. De bijeenkomst in het Ieperse gehucht Steenstrate ijvert voor een onafhankelijk Vlaanderen. De IJzerwake staat dit jaar in teken van de vrijheid. Wie erbij wil zijn hoeft zich echter op geen enkele manier te registreren. Daarnaast zijn er geen passen, attesten, vaccinatiebewijzen of mondmasker nodig.

De politie verwacht geen problemen, maar houdt wel een oogje in het zeil. “Men verwijst naar het feit dat er geen passen of attesten nodig zijn en dat kan kloppen aangezien men aangeeft dat er ongeveer 1.500 mensen aanwezig zullen zijn op de IJzerwake”, zegt woordvoerder van de lokale politie Ieper, Glenn Redru.

“Het evenement heeft de nodige toestemmingen gekregen van het stadsbestuur en van de politie en mag doorgaan. Daar zijn echter enkele voorwaarden aan verbonden die door de organisatie gekend zijn. De politie zal sowieso ter plaatse zijn om een oogje in het zeil te houden en ook de organisatoren deden het nodige door een beveiligingsfirma in te huren. Als iedereen de gebruikelijke maatregelen volgt, dan verwachten wij geen problemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier