Ijzersterke generatie: broer en vier zussen Debels allen voorbij de 90 jaar

De vier zussen en broer op een gezellig familiefeestje. Boven v.l.n.r. Raymonde en Françoise. Onder: Yolande, Fernande en Antoine. (gf)
Redactie KW

Of het aan het water van de Leie ligt, weten we niet, maar Kortrijk is de thuishaven van heel wat kranige mensen. De bekende familie Debels spant meer dan waarschijnlijk de kroon: Vijf van de zeven kinderen zijn nog altijd in goede gezondheid en Fernande, de oudste van de groep, mocht begin deze maand haar honderdste verjaardag vieren.

De familie Debels is wijd en zijd bekend in Kortrijk dankzij de gelijknamige ijzerhandel die decennialang aan de oevers van de Leie te vinden was, waar nu Texture gevestigd is. Die werd in 1870 door Adolf Debels in de Leiestraat opgericht en was nadien in de Zandstraat ondergebracht. Na hevige bombardementen in 1944 werd een jaar later verhuisd naar het gebouw waar oorspronkelijk de Linen Thread Company actief was. IJzerhandel Debels bleef er van 1945 tot 1978, nadien werd het pand de eerste thuishaven van Euroshop.

En net als het bedrijf zelf is ook de achterliggende familie een begrip in de stad. Van de zeven kinderen van Gerard en Louiza Vaneygen zijn er nog altijd vijf in leven én in uitstekende gezondheid. Fernande Debels, geboren op 2 juni 1920, is de oudste van het gezin en mocht begin deze maand liefst honderd kaarsjes uitblazen. En ook haar broer en zussen mogen stuk voor stuk een mooie leeftijd optekenen. Yolande Debels zag het levenslicht op 30 mei 1921 en is 99 jaar oud, Raymonde mocht op 11 september 2019 haar 95ste verjaardag vieren. Françoise is geboren op 29 september 1926 en dus bijna 94 jaar oud, Antoine is de jongste en werd op 10 maart 91 jaar.

Enkel Bertrand, overleden op 18 maart 2006, en Martine moeten gemist worden. Zij stierf op 17 oktober 1972.

De zeven telgen zorgden samen voor een ronduit indrukkend nageslacht: 18 kinderen, 44 kleinkinderen en 27 achterkleinkinderen.

Fris van geest

“Het geheim van hun hoge leeftijd? De familie Debels is sowieso een sterk geslacht”, duidt een van de vele nakomelingen. “Stuk voor stuk zijn ze no-nonsense en hebben ze een goed gevoel voor humor. Maar vooral hun gezond verstand en motivatie om te werken, heeft hen ver gebracht. Ook de vrouwen in onze familie waren altijd aan de slag, iets wat in die tijd nog niet zo evident was. Maar het typeert hun ingesteldheid. Bovendien hebben ze allemaal erg gezond geleefd. En misschien wel het belangrijkste: vandaag zijn ze nog alle vijf erg fris van geest. Ze bellen wekelijks met elkaar en de onderlinge band blijft erg hecht. Klagen staat nog altijd niet in hun woordenboek.”

Toen Texture nog de uitvalsbasis van de iIJerhandel Debels was. (gf)
Toen Texture nog de uitvalsbasis van de iIJerhandel Debels was. (gf)

De hele familie inclusief kleinkinderen en achterkleinkinderen bij elkaar brengen, is een huzarenstukje. Iets wat voor het laatst lukte in 2017, toen de nazaten een bezoek brachten aan Texture, waar het familiebedrijf 33 jaar lang operationeel was. Tot die imposante familie behoort onder andere ook het gezin van oud-burgemeester Stefaan De Clerck, die met Marie-Dominique De Jaegere getrouwd is, een dochter van Raymonde Debels en Jozef De Jaegere, voormalig burgemeester van Kortrijk.

Fernande, Raymonde en Tony wonen nog altijd in Kortrijk, Yolande is naar Jabbeke verhuisd en Françoise heeft nu haar thuis in een wzc in Drongen.