IJzerbedevaart viert eeuwfeest met openluchtfototentoonstelling en colloquium

Op plexischermen krijgen de bezoekers van de openluchttentoonstelling beelden van vroeger te zien, terwijl ze doorheen het scherm kunnen kijken naar de huidige situatie. © ACK
Redactie KW

De IJzerbedevaart bestaat 100 jaar en vindt dit jaar plaats op zondag 6 september. Door de coronamaatregelen moeten de festiviteiten echter beperkt gehouden worden.

De bedevaart bestaat wel al 100 jaar, maar niet alle IJzerbedevaarten werden officieel geteld en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een paar jaar geen bedevaart georganiseerd. De laatste jaren vond de IJzerbedevaart plaats op 11 november, maar dit jaar werd gekozen voor 5 en 6 september omdat het dan exact 100 jaar geleden is dat de eerste IJzerbedevaart werd gehouden.

“Die eerste IJzerbedevaart, in september 1920, was ter nagedachtenis van de Vlaamse slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven aan het front in de Westhoek. Er werd hulde gebracht aan het graf van Joe English in Steenkerke”, legt Peter Mouton, directeur Museum aan de IJzer, uit. “Vandaar startte een jaarlijks terugkerende herdenking. Het evenement groeide uit tot een icoon van de Vlaamse beweging.”

Geschiedenis

De centrale gedachte van de IJzerbedevaart is vandaag nog steeds Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid in een open en pacifistisch Vlaanderen. “De geschiedenis komt aan bod in een openluchttentoonstelling die nu op de weide van de IJzertoren te bezoeken is. Plexischermen met daarop originele foto’s uit de geschiedenis van de IJzerbedevaart werden op exact dezelfde plaats geplaatst als waar die zovele jaren geleden werden genomen.”

“Zo krijgt de bezoeker op het plexischerm het beeld van vroeger en kan hij doorheen het scherm de huidige situatie zien. Wel uniek”, legt conservator Peter Verplancke uit. “Deze zomertentoonstelling ‘Een kijk door het verleden’ is een voorproefje op de tentoonstelling die in september in de toren zal geopend worden.”

Livestream colloquium en debat

Op zaterdag 5 september wordt de 100ste verjaardag van de IJzerbedevaart herdacht met een colloquium, dat via livestream te volgen is op de website. Op zondag 6 september volgen de 93ste IJzerbedevaart onder het motto ‘Klaar voor de toekomst’, een herdenkingsmoment in Steenkerke en een zeer beperkte bloemenhulde.

Er was ook een wedstrijd waarin iedereen een eigen vlag kon ontwerpen. Die worden tijdens de herdenkingen langs de Via Dolorosa geplaatst. Later volgt de bekendmaking van de winnaar van deze wedstrijd.

Door de coronamaatregelen vindt de IJzerbedevaart in een andere versie plaats. “We wilden zeker de 100ste verjaardag niet zomaar laten voorbij gaan”, vertelt directeur Mouton. “Maar door de maatregelen mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn. We hebben met voorinschrijvingen gewerkt en alle plaatsen zijn intussen volzet.”

Exclusieve documentaire

Op 6 september wordt ook nog een exclusieve documentaire over 100 jaar IJzerbedevaarten gelanceerd. Deze documentaire is van de hand van Sam Vanoverschelde, van opleiding regisseur en achterkleinkind van Joe English. In de documentaire bundelde Sam de grote en kleine verhalen achter de bedevaart. (ACK)

Op zaterdag 5 september kan je van 9.45 uur tot 12.30 uur het colloquium digitaal volgen en om 14 uur start het rechtstreekse verslag van het debat ‘Haalt België 2030?’ via deze link: https://www.100jaarijzerbedevaarten.be/digitaal. De exclusieve documentaire over 100 jaar IJzerbedevaart zal op zondag vanaf 11 uur te bekijken zijn via de socialemediakanalen van Aan de IJzer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier