IJzerbedevaart krijgt nieuw jasje aangemeten

Het IJzerbedevaartcomité stelde de vernieuwde formule voor in de marge van Ten Vrede. © TVDW
Redactie KW

Voor de 89ste editie slaat de IJzerbedevaart op vrijdag 11 november een nieuwe richting in. De plechtigheid wordt de apotheose van een uitgebreide theaterwandeling, gebaseerd op het werk van Kathelijn Vervarcke.

In de marge van het festival Ten Vrede aan de voet van de IJzertoren, werd het nieuwe concept van de IJzerbedevaart voorgesteld. Die vindt sinds enkele jaren plaats op 11 november, de herdenking van de Wapenstilstand in 1918. Om de link met de vredesgedachte nog meer in de verf te zetten, wordt de 89ste editie van de bedevaart geïntegreerd in een ‘Vredesdag aan de IJzer’. Bij dat concept hoort ook een theaterwandeling met acht scènes uit het werk van de Oostendse theaterauteur en -regisseur Kathelijn Vervarcke.

Personages als John McCrae, Käthe en Peter Kollwitz, Mairi Chisholm en Elsie Knocker (‘de misskes van Pervijze’), en Marie en Irène Curie brengen er hun verhaal op verschillende locaties in en rond de IJzertoren, vertolkt door acteurs als Antje De Boeck en Andrea Croonenberghs. Aansluitend volgt dan de eigenlijke IJzerbedevaart in de crypte van de eerste IJzertoren, met toespraken van voorzitter Paul De Belder van het IJzerbedevaartcomité, en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Opvallend is ook dat er twee opvoeringen van zowel de wandeling als de bedevaart voorzien zijn: ‘s voormiddags om 11 uur, ‘s namiddags om 14.30 uur. Het traject is makkelijk toegankelijk voor alle leeftijden en mensen met een beperking. De toegangsprijs bedraagt 10 euro per persoon, voor zowel de theaterwandeling, de bedevaart, toegang tot het museum en een programmaboek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk (met vermelding van het tijdstip waarop je wenst deel te nemen) door overschrijving op BE86 4743 1005 2150. Info; www.aandeijzer.be.

(TVDW/TVDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier