IJspiste vindt nieuw onderdak na sluiting Finlandia: “De nationale ploeg wil hier spelen”

De Piste moet tegen de herfstvakantie openen voor het grote publiek. © CLL
Redactie KW

Na het definitief sluiten van de piste Finlandia in Gullegem, gingen de schaatsers op eigen initiatief op zoek naar een nieuw onderkomen. Met succes: maandag stelden de ijshockeyclub The Gullegem Jets en de stad Kortrijk de nieuwe, tijdelijke ijspiste ‘De Piste’ voor. Die komt langs de Gentsesteenweg, op de site waar de voormalige raamfabriek Vlieghe gevestigd was.

Eind mei kondigden de uitbaters van het bekende Finlandia de sluiting van de ijspiste aan. Na 45 jaar komt er zo definitief een einde aan het schaatsplezier in Gullegem. De huidige voorzieningen in Finlandia voldoen niet langer aan de moderne veiligheidsvoorschriften waardoor de eigenaars noodgedwongen de stekker uit de ijspiste trokken. Tegen eind dit jaar komt er een indoor trampolinepark op de site.

De sluiting van Finlandia ging meteen als een schokgolf door de provincie en zadelde de schaatsers en de sportclubs – ijshockeyclub The Gullegem Jets en schaatsclub Temptation Skating Club Karelia – op met heel wat kopzorgen. Honderden leden en duizenden recreatieve schaatsers zaten plots zonder baan. Maar de clubs bleven niet bij de pakken zitten en vatten de zoektocht naar een nieuw onderkomen aan. Die oplossing lijkt nu gevonden, zij het toch tijdelijk.

Raamfabriek

Maandagvoormiddag stelden de clubs samen met enkele jonge enthousiastelingen en de stad Kortrijk de nieuwe tijdelijke ijspiste aan de Gentsesteenweg voor. ‘De Piste’ komt op de site van de site-Vlieghe, de raamfabriek die in 2016 failliet ging. In mei vorig jaar bouwden Kuurnenaars David Desrousseaux en Deborah Vandermeulen op diezelfde bedrijfssite een paintballarena uit. De nieuwe ijspiste is 60 bij 26 meter groot en moet tegen de herfstvakantie openen. Kenneth Deryckere en Marie Joye, allebei actief bij The Jets, stootten in hun zoektocht op de site van Vlieghe.

In deze loods aan de Gentsesteenweg komt een ijspiste van 60 bij 26 meter.
In deze loods aan de Gentsesteenweg komt een ijspiste van 60 bij 26 meter.© CLL

“De infrastructuur en enkele troeven zoals parkeergelegenheid zijn er al, dus maakten we snel een afspraak met de mensen van de stad Kortrijk om de mogelijkheden te bekijken”, vertelt Kenneth. Hij maakte de sluiting van Finlandia vanop de eerste rij mee. “Ik ben alleszins overtuigd van het project met De Piste. Het is gedurfd, dat is zeker, maar de kans op slagen is groot. Er ligt nu nog geen centimeter ijs, maar we hebben wel al uit verschillende hoeken aanvragen gekregen. Scholen en jeugdbewegingen staan te trappelen om opnieuw te komen schaatsen. En vanuit de Belgische hockeyfederatie kwam zelfs de vraag of onze nationale damesploeg hier de wedstrijd tegen Canada kan spelen.”

Vipruimte en horecazaak

Voor de inrichting van de ijspiste doen de initiatiefnemers beroep op een Belgische fabrikant met bijzondere expertise. “Op 14 dagen tijd kan hier een perfect bruikbare schaatsbaan van hoogwaardig niveau liggen”, gaat Kenneth verder. “We gaan keihard werken en de motivatie is groot. Met De Piste willen we meer dan alleen een kopie van de oude schaatsbaan creëren. Het wordt een volledige ervaring voor iedere bezoeker. Grote tribunes, een vipruimte, winkelgelegenheid en een aangename horecazaak. We gebruiken bewust het woord cafetaria niet omdat we verder willen gaan dan het stoffige concept. We slaan daarvoor de handen in elkaar met Dranken Pauwels uit Heule en de Bellegemse brouwerij Vanderghinste.” In oktober moet de piste klaar zijn voor de clubs en competitiewedstrijden, vanaf de herfstvakantie is iedereen welkom.

Ook Kortrijks schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) is trots op het nieuwe project. “Een onderneming als deze toont perfect aan hoe breed het sportieve in onze stad kan en mag gaan. We zetten bewust in op andere sporten dan voetbal en koers”, glimlacht hij. “Toen we spraken met Kenneth en Marie bleek meteen dat we te maken hadden met erg gedreven mensen mét de nodige kennis van zaken. Wij steken als stad graag mee onze schouders onder De Piste. Binnenkort kan jong en oud, recreant of professional opnieuw schaatsen, dicht bij huis.” (OV/CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier