In totaal werden 108 monsters van roomijs genomen bij bestelwagens. Bij geen enkele van de gecontroleerde ijsverkopers liep je het risico om ziek te worden. Bij 12 verkopers, bij wie uit de analyses een overschrijding van sommige hygiëne-indicatoren werd vastgesteld, werd een meer diepgaande controle uitgevoerd.

Twee soorten besmettingen

Er werd gezocht naar twee soorten besmettingen: ziekteverwekkende bacteriën die toxines produceren (listeria monocytogenes, salmonella, staphylococcus) en die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en indicatorkiemen (E. coli, enterobacteriën) die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de consument, maar die kunnen wijzen op een gebrek aan hygiëne, of een direct gevolg kunnen zijn van de hoge buitentemperaturen.

De resultaten tonen aan dat alle onderzochte monsters veilig zijn voor groot en klein. Voor indicatorkiemen toonden 25 monsters aan dat de bewaar- en verkoopomstandigheden voor verbetering vatbaar waren of dat er niet genoeg rekening gehouden werd met de hoge buitentemperaturen, onder andere bij het verversen van het water in de spoelbak voor de ijsschepper.

Negen waarschuwingen en twee pv's

Voor de niet-conforme monsters werden de ateliers onderzocht waar het roomijs werd gemaakt. Daar werden opnieuw monsters genomen en geanalyseerd. Er werden negen waarschuwingen en twee pv's opgemaakt. Het FAVV zal dit opvolgen om na te gaan of bij de fabricage- en verkoopprocedures de hygiëneregels worden gerespecteerd.

(Belga)

In totaal werden 108 monsters van roomijs genomen bij bestelwagens. Bij geen enkele van de gecontroleerde ijsverkopers liep je het risico om ziek te worden. Bij 12 verkopers, bij wie uit de analyses een overschrijding van sommige hygiëne-indicatoren werd vastgesteld, werd een meer diepgaande controle uitgevoerd. Er werd gezocht naar twee soorten besmettingen: ziekteverwekkende bacteriën die toxines produceren (listeria monocytogenes, salmonella, staphylococcus) en die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en indicatorkiemen (E. coli, enterobacteriën) die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de consument, maar die kunnen wijzen op een gebrek aan hygiëne, of een direct gevolg kunnen zijn van de hoge buitentemperaturen. De resultaten tonen aan dat alle onderzochte monsters veilig zijn voor groot en klein. Voor indicatorkiemen toonden 25 monsters aan dat de bewaar- en verkoopomstandigheden voor verbetering vatbaar waren of dat er niet genoeg rekening gehouden werd met de hoge buitentemperaturen, onder andere bij het verversen van het water in de spoelbak voor de ijsschepper. Voor de niet-conforme monsters werden de ateliers onderzocht waar het roomijs werd gemaakt. Daar werden opnieuw monsters genomen en geanalyseerd. Er werden negen waarschuwingen en twee pv's opgemaakt. Het FAVV zal dit opvolgen om na te gaan of bij de fabricage- en verkoopprocedures de hygiëneregels worden gerespecteerd.(Belga)