Al enkele weken voor het effectieve weekend van de kaasavonden is Ignace Verstraete al druk in weer met de voorbereidingen ervan: kaartenverkoop, affiches verspreiden, medewerkers mobiliseren en praktische dingen regelen. Over de ontstaansgeschiedenis van de kaasavonden vertelt Ignace honderduit: "Vroeger werd er tijdens de missiemaand oktober een missiefeest georganiseerd in elke parochie over het hele land. Dat betekende dat er meestal e...

Al enkele weken voor het effectieve weekend van de kaasavonden is Ignace Verstraete al druk in weer met de voorbereidingen ervan: kaartenverkoop, affiches verspreiden, medewerkers mobiliseren en praktische dingen regelen. Over de ontstaansgeschiedenis van de kaasavonden vertelt Ignace honderduit: "Vroeger werd er tijdens de missiemaand oktober een missiefeest georganiseerd in elke parochie over het hele land. Dat betekende dat er meestal een mini-marktje werd opgezet met allerhande accessoires en kleinigheden uit de missielanden: kettinkjes, speelgoed, juweeltjes en noem maar op. De opbrengst ging dan ook steevast naar missieprojecten in de derde wereld." "We denken echter dat zo'n missiebeurzen niet meer van deze tijd zijn, en we zijn daarom een aantal jaren geleden al overgeschakeld naar de formule van een kaasavond. Bij de eerste edities was dat één avond, tegenwoordig doen we er twee op een rij: vrijdagavond en zaterdagavond. De opbrengst blijft naar projecten in ontwikkelingslanden gaan, indien mogelijk zelfs met een Aarseelse link, maar we zetten de missiewerken als dusdanig niet meer prominent in de kijker."Piekfijn De formule blijkt aan de slaan. "Ik wil dan ook dat bij de twee kaasavonden alles piekfijn in orde is: een ruim en lekker aanbod, bijhorende dranken en een uitnodigend buffet. Voor dat laatste zorgt mijn zoon Olivier. We bouwen een basis van enkele tafels, en bouwen daarboven nog eens twee verdiepingen waarop de kazen uitgestald staan. Een fleurig bloemstuk maakt het kaasbuffet compleet. En ja, onze gasten komen niets te kort: er zijn maar liefst 50 soorten kaas verkrijgbaar. Tijdens de twee avonden krijgen we telkens een zeventigtal bezoekers over de vloer. Voor een vlotte bediening van al die gasten kunnen we rekenen op een team van twaalf medewerkers: obers, afwassers, logistieke mensen en ga zo maar door."De kaasavond van het parochiaal comité is op vrijdag 2 oktober en op zaterdag 3 oktober. Vanaf 18 uur kan er een aperitief gedronken worden, vanaf 19 uur wordt het kaasbuffet geopend. Plaats van afspraak is het Parochiaal Centrum langs de Jules Van Ooststraat 14. Kaarten kosten 16 euro en zijn verkrijgbaar bij Ignace Verstraete via 0479 24 57 47. (PJD)