Ierse pubs verwachten kleine stormloop voor België – Ierland

In de schaduw van het supportersdorp op ‘t Zand troepen zaterdagmiddag heel wat Ierse supporters samen in de Irish pubs in Brugge. Ook tijdens de vorige groepswedstrijd van Ierland kwam heel wat volk afgezakt naar de pubs. Vooral bij slecht weer verwachten de uitbaters een stormloop. “Ik doe mijn zaak twee uur vroeger open dan normaal”, glimlacht Drew Charlton.

Drew Charlton van The Druid’s Cellar. © MM

De tweede groepswedstrijd van de Rode Duivels lokt naar schatting opnieuw een kleine tienduizend supporters naar ‘t Zand in Brugge. Op het supportersdorp met het grootste mobiele scherm van Europa zijn de verwachtingen voor het duel met Ierland opnieuw hooggespannen. In de schaduw van die duizenden supporters troepen heel wat Ierse supporters samen in de Irish pubs. “Waarschijnlijk ben ik hier de enige die het ook België gunt om te winnen”, lacht Drew Charlton, zaakvoerder van The Druid’s Cellar. Al ruim tien jaar baat de sympathieke man met Ierse roots de pub uit in de Sint-Amandsstraat. Voor de wedstrijd België-Ierland neemt hij enkele speciale maatregelen.

Weddenschap

“Om de sfeer optimaal tot zijn recht te laten komen, open ik de pub enkele uren vroeger dan normaal”, zegt Drew Charlton. In de pub zelf is de match te volgen op een groot scherm. Om de spanning nog wat op te drijven, vindt er ook een weddenschap plaats. “Wie een Guinness bestelt, krijgt de mogelijkheid een gokje te wagen op de wedstrijd. Naast de uitslag moeten ze ook de minuut waarin het eerste doelpunt zal vallen opschrijven. Na de wedstrijd krijgen zeven winnaars een koptelefoon mee naar huis. Uiteraard is het eerder symbolisch en voor het plezier”, aldus Drew Charlton. Volgens de man zullen er ook heel wat Ierse supporters afzakken naar ‘t Zand om de wedstrijd tussen de Belgen te volgen. Vrees voor rellen of incidenten heeft Drew alvast niet. “De Ieren zijn op voetbalgebied helemaal anders dan pakweg de Engelsen. Wat er de laatste week is gebeurd in Frankrijk is een echte schande. De Ieren zijn vooral uit op een leuke voetbalnamiddag vol sfeer. Samen met een biertje in de hand willen ze genieten van de ambiance. Al hopen ze natuurlijk op een nederlaag voor jullie Belgen”, glimlacht Drew Charlton.

Uiteindelijk win ik altijd, ik supporter zowel voor België als Ierland

Zelf spreekt hij alvast geen voorkeur uit. “Uiteindelijk win ik altijd. Ik supporter zowel voor België als Ierland. Handig toch”, lacht Charlton. Hoeveel volk er precies naar zijn pub zal komen, weet hij niet. “Maar het verschil is wel zeer duidelijk. Tijdens de vorige groepswedstrijd kwamen heel wat Ierse supporters kijken. Nu verwacht ik vooral een stormloop bij slecht weer.”

Iedereen welkom

Ook even verderop in Delaney’s Irish Pub op de Burg spreken ze geen voorkeur uit. “We moeten de kerk wat in het midden houden. Bij ons is iedereen welkom om de wedstrijd te volgen op de grote schermen”, zegt Isabelle Decallonne. Toch verwachten ze ook daar een kleine stormloop van Ierse supporters. “Ook tijdens de vorige wedstrijd tegen Zweden zagen we al dat de supporters hier samenkwamen om de wedstrijd te volgen. Maar natuurlijk zijn ook Belgische supporters hier meer dan welkom”, besluit Isabelle. Speciale acties doen ze in Delaney’s Irish Pub alvast niet.

(MM – foto MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.