Ieperse verpleegster wint wedstrijd en krijgt gratis kattentattoo van Yper Museum

Jana Spenninck won de wedstrijd én een kattoo van de hand van Jo Scappini. © CMW
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De Ieperse verpleegster Jana Spenninck (26) heeft er dankzij het Yper Museum een tattoo bij. Ze won de wedstrijd Kattattoo waarvan een tatoeage van een kat de hoofdprijs was. Haar nieuwe tatoeage is een eerbetoon aan de haar 3 jaar geleden geadopteerde kater Minou. “Je kat graag zien en ermee scoren op Instagram is een ding, een tattoo van je kat laten plaatsen is het toppunt van bewondering.”

Het Yper Museum lanceerde, in de marge van de tentoonstelling ‘POES’, afgelopen zomer de wedstrijd Kattattoo. “We riepen mensen met een tatoeage van hun kat op om deel te nemen”, zegt Sandrine Coorevits, coördinator van het Yper Museum. “Wie een foto stuurde met het verhaal achter de tatoeage, maakte kans op een nieuwe tattoo, uiteraard van een poes. Je kat graag zien en ermee scoren op Instagram is een ding, een tattoo van je kat laten plaatsen is het toppunt van betovering.”

Crazy catlady

103 mensen bezorgden het museum een afbeelding van hun kattattoo. “Op de vraag waarom deelnemers hun kat vereeuwigden op hun lichaam kwamen heel diverse antwoorden”, aldus de coördinator. “Sommige mensen plaatsen een tattoo als eerbetoon aan een overleden poes, als uiting van hun grenzeloze liefde voor hun kat of als statement als crazy catlady.”

Een onschuldige hand trok de kattattoo van de Ieperse verpleegster Jana Spenninck (26) als winnaar. “Ik hoorde bij een bezoek aan Tattoo Wendy in Menen praten over de wedstrijd en ze vonden daar dat ik mij moest inschrijven”, aldus Jana. “Ik was wat twijfelachtig, maar ook mijn mama spoorde mij aan om deel te nemen.” Jana stuurde dan maar een foto binnen van de tattoo op haar arm.

De nieuwe kattoo toont een kat die op handen wordt gedragen.
De nieuwe kattoo toont een kat die op handen wordt gedragen. © CMW

“Die tekening is een combinatie van mijn job en mijn kat. Ik werk als verpleegster in het ziekenhuis in Ieper, vandaar de lijn van een elektrocardiogram, die is gecombineerd met zwarte kat. Ik adopteerde Minou 3 jaar geleden in het asiel in Ieper. Mijn nieuwe tattoo, mijn vierde ondertussen, symboliseert de vriendschap tussen Minou en mij. Ik heb de tekening samen met de tatoeëerder Jo ontworpen en ben heel tevreden over het resultaat.”

Jo Scappini

Het was tattoo-artiest Jo Scappini uit Gent die naar Ieper afzakte om de tattoo op het been van Jana te plaatsen. De tattoo toont een hand die de kat draagt. “Het kadert perfect bij de tentoonstelling in het museum”, aldus de Gentse. “De expo toont ‘de kat die de mens vangt’, maar de tattoo is ook een beetje ‘de mens die de kat vangt’. Het diertje wordt op handen gedragen en nestelt zich veilig in de hand.”

Jo Scappini begon in 2017 met tatoeëren, maar deed dat aanvankelijk in combinatie met iets anders. “Het was geen gemakkelijke start, maar 2 jaar geleden ben ik er volop voor gegaan en opende ik mijn eigen studio, net buiten het centrum van Gent”, aldus Jo. “Ik raakte bij dit Ieperse project betrokken door een goede vriend van mij die de Lakenhallen op zijn heeft laten tatoeëren. Hij heeft mij aangeraden aan het Yper Museum en zo sta ik hier.”

Dierentattoo

Een bijkomende troef van Jo is dat ze een ferme dierenvriend is. “Ik hou niet alleen van katten, maar ook van honden”, zegt ze. “Toen ik begon met tatoeëren ging mijn voorkeur al snel uit naar dieren en doopte ik mijn concept ‘De zoo van Jo’.” Jo Scappini stond een tijd voor elke dierentattoo dat ze plaatste een deel van de opbrengst af aan een goed dierendoel. “Dat ik hier nu op de tentoonstelling POES een werk mag aanbrengen, maakt de cirkel helemaal rond.”

“Met kattattoo maakt het Yper Museum haar imago van modern, participatief museum waar”, zegt schepen Dimitry Soenen (N-VA). “Het is mooi om zien hoe de museummedewerkers bij iedere activiteit out of the box proberen te denken met de bedoeling een zo groot mogelijk publiek te bereiken.”

De andere inzendingen voor de wedstrijd zie je hier. Alle kattentattoos kregen een plaatsje op de tentoonstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier