Ieperse technische dienst klaar voor Kattenstoet

Redactie KW

De voorbereidingen voor de 45ste Kattenstoet zitten op kruissnelheid. Hoe staat de technische dienst van de stad ervoor? Het dansfeest en de zwangerschap van Minneke Poes zorgen voor dé uitdaging.

Diensthoofd Stijn Fertin is vol lof over zijn team. “Met het volste vertrouwen kan ik een taak toevertrouwen aan hen. We hebben zelfs in Antwerpen mogen gaan uitleggen hoe wij de passage van de Tour de France hebben aangepakt. Dan wordt nog eens onderstreept dat je een goed team hebt. Ook voor nieuwe Kattenstoet-uitbeeldingen denken ze creatief mee. Samen met regisseur Bart Cafmeyer en productie-assistente Michelle Martens zette ik de eerste ruwe ideetjes op papier en mijn mensen zorgen dan voor de concrete uitvoering. Gelukkig kunnen we hier allemaal out-of-the-box denken en dat maakt het net leuk. Mijn twee timmermannen heten allebei Declercq en bij de nieuwe rijdende piano’s hebben ze daar een leuke allusie op gemaakt. Het publiek zal het wel zien. Of wat dacht je van de wagen die helemaal gestript is voor de strippende katten?”

Op wieltjes

Vanaf januari beginnen de echte voorbereidingen aan de praalwagens die meedoen aan de Kattenstoet. “Het is allemaal erfgoed en we moeten dat door onze stad zien te krijgen”, aldus Stijn Fertin. “Pietje Pek is misschien de oudste en niet gemotoriseerd: het moet dus letterlijk én figuurlijk op wieltjes verlopen. We hebben ook drie ‘nieuwe’ tweedehandse wagens gekocht voor 500 euro. Die worden allemaal minimum een dag getest of de motor blijft draaien.”

“Onze medewerkers zien de Kattenstoet pas zelf als ze met pensioen zijn”

“Net als de remmen en sturing. Onze mensen sleutelen eraan tot die piekfijn draait. Wat kostuums betreft zijn ze met een team van drie personen boven op zolder bezig om alles in gereedheid aan het brengen op basis van de figurantenfiches. Daarnaast moeten we alles rond mobiliteit en parkings in kaart brengen zodat de verkeersstrook van medewerkers en bezoekers niet in de knoei geraakt. Dankzij de aankoop van een beletteringsmachine kunnen we nu zelf onze verkeersborden prepareren. We hebben dat afgekeken in de afdeling standenbouw en decoratie van een Ieperse school.”

Voetzoekers

Voor de medewerkers van de technische dienst begint de Kattenstoetzondag om 10 uur. “Dan zorgen we dat alles in de praalwagens op zijn plaats ligt voor gebruik in de stoet zelf. Ik denk aan de voetzoekers die moeten knallen of snoepjes die uitgedeeld worden. We tanken ze helemaal vol en een externe firma zorgt dat het geluid in orde is. Eenmaal de stoet gestart is, delen we ons op want op het einde van de stoet moet alles meteen op de juiste plaats terug gezet worden. Tegen 20 uur is alles terug op zijn plaats. Ook wat nadars betreft. Als ik alle medewerkers tel, dan kom ik aan ongeveer 70 personen. De mensen van de Groendienst ondersteunen ons ook tijdens de Kattenstoet. De laatste maand zijn er zeker 15 mensen voltijds bezig met de Kattenstoet en de laatste week zijn dat ze zelfs 30, van wie vijf die zorgen voor goeie en duidelijke signalisatie.”

Trippelende katjes

Terwijl ze voor de Kattenstoetzondag op routine en ervaring kunnen vertrouwen, is dit voor het zaterdagavondprogramma niet het geval. Stijn Fertin: “Voor deze editie hebben we ervoor gekozen om op zaterdagavond met ‘trippelende katjes’ alles in het teken van de dans te zetten, want de Kattenstoet: dat is feest en daar hoort dansen bij. We doen dit op tien heel gevarieerde locaties, van de binnenkoer van de Lakenhalle tot de kapel van Belle Godshuis of parking De Kolve. Ook die organisatie is een heel huzarenstukje, maar ik heb er alle vertrouwen in. Het enige wat ik niet in de hand heb, is de zwangerschap van Minneke Poes.” Heeft Stijn ooit de Kattenstoet al volledig gezien? “Nee eigenlijk niet, want ik deed vroeger als kind zelf mee als trompettist met het muziekkorps van Elverdinge. Onze medewerkers zien de Kattenstoet pas zelf als ze met pensioen zijn. Sommigen moeten dus drie jaar wachten. Een ding weet ik zeker: de Kattenstoet is voor ons de beste teambuilding ooit. De kameraadschap die je in die dagen en weken voelt is onbeschrijfelijk.” (DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.