"In normale omstandigheden is mijn agenda goed gevuld. Nu mijn lessen en hobby's grotendeels wegvallen, wil ik mijn dagen zinvol invullen. Daarom nam ik contact op met Zorgnetwerk Ieper via #IeperHelpt", vertelt Jari Wostyn uit Ieper. "Momenteel ben ik ingeschakeld voor het initiatief 't Babbelminuutje. Dat bestaat al sinds 2008. Tijdens deze coronacrisis hebben nog veel meer Ieperlingen nood aan een babbeltje. Ik bel vooral ouderen en kwetsbare personen."

Normaal zijn die telefoontjes vooraf afgesproken, dus de mensen staan ervoor open. "Meestal begin ik het gesprek met een simpele 'oe ist?'. De mensen uiten hun bezorgdheden rond het coronavirus of praten over hun voormalig beroep, over de kinderen en kleinkinderen, over hun hobby's of heel banaal: wat ze straks eten. Een 90-jarige man vertelde dat hij elke dag om 6.30 uur opstaat. Hij blijft heel actief en verjaart toevallig op dezelfde dag als zijn dochter, op wie hij heel trots is. Velen kijken uit naar bezoek en zijn blij om eens iemand te horen."

Twee tot acht minuten of langer

Dat geeft Jari veel voldoening. "Sommigen zijn ook opgelucht om het eens niet over corona te hebben of genieten van stille momenten. Ik heb alle tijd, dus we doen het rustig aan. Gesprekjes variëren van twee tot acht minuten of langer, afhankelijk van de vragen en het gespreksonderwerp."

Via een brochure van het Zorgnetwerk kreeg hij enkele richtlijnen. "Naast vragen over hoe het met de mensen gaat, is het belangrijk om te polsen naar hun veiligheid. Het is belangrijk om spontaan te zijn en een open houding te hebben. Ik heb een vak 'gespreksvaardigheden' en vind deze telefoontjes heel verrijkend. Ik leer geduldig zijn en de juiste dingen op het juiste moment te zeggen. Dat ik mensen kan geruststellen of even kan verstrooien in de sleur van de dag, geeft mij een enorme boost."

Jari wil ook de mensen van het Zorgnetwerk bedanken. "Zij zijn de belangrijke krachten achter de schermen. Zonder hen zou ik niet kunnen bijspringen waar nodig."

(TP)

"In normale omstandigheden is mijn agenda goed gevuld. Nu mijn lessen en hobby's grotendeels wegvallen, wil ik mijn dagen zinvol invullen. Daarom nam ik contact op met Zorgnetwerk Ieper via #IeperHelpt", vertelt Jari Wostyn uit Ieper. "Momenteel ben ik ingeschakeld voor het initiatief 't Babbelminuutje. Dat bestaat al sinds 2008. Tijdens deze coronacrisis hebben nog veel meer Ieperlingen nood aan een babbeltje. Ik bel vooral ouderen en kwetsbare personen."Normaal zijn die telefoontjes vooraf afgesproken, dus de mensen staan ervoor open. "Meestal begin ik het gesprek met een simpele 'oe ist?'. De mensen uiten hun bezorgdheden rond het coronavirus of praten over hun voormalig beroep, over de kinderen en kleinkinderen, over hun hobby's of heel banaal: wat ze straks eten. Een 90-jarige man vertelde dat hij elke dag om 6.30 uur opstaat. Hij blijft heel actief en verjaart toevallig op dezelfde dag als zijn dochter, op wie hij heel trots is. Velen kijken uit naar bezoek en zijn blij om eens iemand te horen."Dat geeft Jari veel voldoening. "Sommigen zijn ook opgelucht om het eens niet over corona te hebben of genieten van stille momenten. Ik heb alle tijd, dus we doen het rustig aan. Gesprekjes variëren van twee tot acht minuten of langer, afhankelijk van de vragen en het gespreksonderwerp."Via een brochure van het Zorgnetwerk kreeg hij enkele richtlijnen. "Naast vragen over hoe het met de mensen gaat, is het belangrijk om te polsen naar hun veiligheid. Het is belangrijk om spontaan te zijn en een open houding te hebben. Ik heb een vak 'gespreksvaardigheden' en vind deze telefoontjes heel verrijkend. Ik leer geduldig zijn en de juiste dingen op het juiste moment te zeggen. Dat ik mensen kan geruststellen of even kan verstrooien in de sleur van de dag, geeft mij een enorme boost."Jari wil ook de mensen van het Zorgnetwerk bedanken. "Zij zijn de belangrijke krachten achter de schermen. Zonder hen zou ik niet kunnen bijspringen waar nodig."(TP)