Ieperse rallylegende Hubert Saelens (85) overleden

Hubert Saelens was een van de eerste voorzitters van de Ieperse rally. Hij reeds zelf ook meerdere keren mee. © EF
Redactie KW

Hubert Saelens overleed vrijdagavond in het Jan Ypermanziekenhuis van Ieper. Hubert won de rally van Ieper in 1966 en was daarmee de oudste nog levende winnaar. De uitvaartplechtigheid vindt plaats in intieme kring.

Hubert Saelens zag op 17 april 1934 het levenslicht in Langemark. Hij stond mee aan de wieg van de rally van Ieper. Samen met Frans Moens won hij in 1966 met een Lotus Elan de 12 uren van Ieper.

Hubert bracht ook een tijdje van zijn leven door in Congo. Ook op het Afrikaanse continent betwistte hij rallywedstrijden.

Hubert tijdens de 12 uren van Ieper.
Hubert tijdens de 12 uren van Ieper.© EF

In 1974 keerde hij definitief terug naar de Westhoek en richtte hij Eldis en Mercedes-garages in Veurne en Ieper op. De laatste maanden was hij op de sukkel met zijn gezondheid, vrijdagavond overleed hij in het Jan Ypermanziekenhuis.

Ondertussen regent het steunbetuigingen op sociale media. Zijn vrienden bestempelen Hubert als ‘Mister Eldis die leefde voor zijn zaak en de autosport’, ‘een rallyicoon en een groot, maar eenvoudig volksmens’.

Hubert Saelens.
Hubert Saelens.© EF

Hubert werd acht jaar geleden weduwnaar. Hij laat een vriendin, drie kinderen en drie kleinkinderen na. Hubert gaf de autosportmicrobe door. Onder meer zijn zoon Omer en kleinzoon Nicolas betwistten al meerdere wedstrijden.

https://www.youtube.com/watch?v=75296Qgc3gw

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier