Ieperse rally wijkt voor wegenwerken

De nieuwe kp van Dranouter eindigt op het parcours van de shakedown. Die shakedown op donderdag blijft gewoon bestaan, voor alle duidelijkheid. (Foto EF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Heel wat wijzigingen dit jaar bij de rally van Ieper, de Renties Ypres Rally zoals de wedstrijd nu heet. Zo wordt de klassementsproef van Wijtschate door de wegenwerken geschrapt en krijgen Dranouter en Vleteren een gloednieuwe kp.

De rally van Ieper, die dit jaar plaatsvindt van 21 tot 23 juni, gaat voortaan door het leven onder een nieuwe naam: Renties Ypres Rally. Renties is een autoverhuurbedrijf uit Wevelgem.

Opvallendste nieuwigheid is wellicht de nieuwe klassementsproef op vrijdag in Dranouter. Die start in Dranouter om via een deel van het parcours van de vroegere kp Heuvelland te eindigen op het parcours van de shakedown in Nieuwkerke. “Maar er wordt niet gereden op het marktplein. De finish zal plaatsvinden in Spiervelden, het laatste gedeelte van de shakedown“, zegt woordvoerder Hugo Van Opstal van organisator vzw Superstage, die benadrukt dat de shakedown in Nieuwkerke op donderdag gewoon doorgaat. “Een andere vernieuwing is dat de eerste klassementsproef plaatsvindt in Langemark. Vorig jaar was de eerste klassementsproef nog in Zonnebeke, maar die verhuist naar zaterdag om beter aan te sluiten op de andere klassementsproeven die dag. Om dezelfde redenen maakt de proef van Mesen de omgekeerde beweging en verhuist van zaterdag naar vrijdag. Op vrijdag wordt Langemark één keer gereden door de moderne en twee keer door de Historics.”

Op vrijdag krijgen de piloten in totaal negen proeven voor de wielen geschoven: Langemark (8,97km, eerste wagen vertrekt om 16.57 uur), Dikkebus (12,53km, 17.25 uur), Dranouter (12,52km, 17.49 uur), Mesen (7,95km, 18.14 uur), Hollebeke (8,38km, 18.29 uur), Dikkebus 2 (20.13 uur), Dranouter 2 (20.37 uur), Mesen 2 (21.02 uur) en Hollebeke 2 (21.17 uur).

Kortere kp Reninge

Ook op zaterdag is er een volledig nieuwe proef. Die wordt twee keer gereden op landelijke wegen in Vleteren. “De proef van Wijtschate valt weg door de wegenwerken in het dorp”, zegt Hugo Van Opstal. “Daar is men volop bezig met rioleringswerken waardoor de Ieperstraat niet beschikbaar is. Voor de rest blijft alles grotendeels bij het oude. De proef van Reninge wordt wel lichtjes aangepast. Die is iets korter geworden.”

“We maken de verbinding tussen de Historics en de moderne wagens”

In totaal zijn er op zaterdag zestien proeven voor de moderne wagens: Kemmelberg (15km, 10.34 uur), Zillebeke (14,03km, 11.19 uur), Zonnebeke (10,91km, 11.41 uur), Reninge (11,92km, 13.34 uur), Vleteren (9,25km, 13.54 uur), Watou (14,77km, 14.28 uur) Westouter-Boeschepe (17,53km, 14.49 uur), Kemmelberg 2 (17 uur), Zillebeke 2 (17.45 uur), Zonnebeke 2 (18.07 uur), Reninge 2 (20 uur), Vleteren 2 (20.20 uur), Watou 2 (20.54 uur) en Westouter-Boeschepe 2 (21.15 uur).

“Zaterdag is iets zwaarder dan de vorige jaren en dat komt vooral doordat de Historics nu in Ieper zitten”, zegt Hugo Van Opstal. “De service van de Historics zit ook in Ieper en met de timing en verbindingskilometers moet alles een beetje kloppen. Dat is de reden waarom sommige proeven naar een andere dag zijn verschoven.”

Vorig jaar werd voor het eerst de Tony Pond-award in het leven geroepen voor de eerste Britse rijder. “Omdat het veertig jaar geleden is dat Tony Pond gewonnen heeft in Ieper, wordt er dit jaar in de rand van de Historics Rally een tentoonstelling georganiseerd over de legendarische Britse rallypiloot. Een van de gevolgen van de verhuizing van de Historics Rally naar Ieper is dat er een startpodium opgesteld wordt aan de Menenpoort. Om het publiek te verwennen wordt de Menenstraat een wandelboulevard die sfeervol aangekleed zal worden. Op die manier maken we de verbinding tussen de Historics en de moderne wagens.”

De Historics vertrekken vrijdag vanuit Ieper en beginnen met een regroup en handtekeningsessie van een uur in het Kasteelpark in Zonnebeke. “Dat is om de wagens vroeger weg te hebben zodat ze de Last Post aan de Menenpoort niet verstoren”, zegt Hugo Van Opstal.