Ieperse Poppy Shop sluit definitief de deuren vanwege corona

De winkel werd bemand door vrijwilligers van de Royal British Legion.© TP
De winkel werd bemand door vrijwilligers van de Royal British Legion.© TP
Redactie KW

De Poppy Shop op de Grote Markt van Ieper verkocht de voorbije jaren duizenden poppykransen en kruisjes aan herdenkingstoeristen en was uniek in de wereld. Het voorbije coronajaar dwong de vrijwilligers om de deuren van de winkel definitief te sluiten. Nu zoeken ze een goedkope locatie voor een nieuwe shop in het post-coronatijdperk.

‘What a shame, so very sad’. Op Britse sociale media regent het verontwaardigde reacties op de sluiting van de Poppy Shop op de Grote Markt van Ieper. De winkel verkocht de voorbije drie jaar ontelbaar veel poppykransen, kruisjes en aandenkens voor de herdenkingstoeristen, die van over heel de wereld onze streek bezochten.

“Wat begon als een pop-up in het pand van een voormalige juwelier naar aanleiding van 100 jaar Slag om Passendale, groeide uit tot een vaste shop, must visit en aanspreekpunt voor info over de slagvelden, begraafplaatsen, herdenkingen en ceremonies”, stelt Patrick Buerms, voorzitter van de Ieperse afdeling van de wereldwijde liefdadigheidsorganisatie Royal British Legion, die straks 100 jaar bestaat.

Vrijwilligers

“De winkel werd altijd bemand door vrijwilligers van de Royal British Legion en alle opbrengsten gingen naar goede doelen. Sinds de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar gingen de deuren nog amper open. Ons huurcontract in het pand loopt ten einde en het is financieel niet meer haalbaar om huur te betalen voor een winkel, die geen inkomsten genereert. Het is jammer, want over de meer dan 120 overzeese afdelingen was dit de enige vaste shop uit de geschiedenis van de Royal British Legion.”

“We groeiden uit tot een must visit voor duizenden mensen”

“Het stopzetten van deze winkel betekent niet dat de bestaande activiteiten van de Royal British Legion ook stoppen”, benadrukt de Ieperse vrijwilliger Christophe Onraet. “Wij zullen nog altijd het grote poppyveld aanleggen bij de Menenpoort in de periode van Wapenstilstand en blijven kransen plaatsen aan grafstenen op vraag van wie de mogelijkheid niet heeft om de reis naar de Westhoek te maken.”

Nieuwe shop?

De weinige herdenkingstoeristen in de streek worden doorverwezen naar de toeristische dienst van Ieper en het Zonnebeekse Memorial Museum Passchendaele 1917 voor de aankoop van kruisjes en kransen. Van zodra het herdenkingstoerisme opnieuw aantrekt, wil de Royal British Legion een nieuwe vaste shop openen in het centrum van Ieper. “Want uit de vele reacties blijkt dat de mensen ons zullen missen”, aldus Buerms. “Hopelijk komt er een oplossing tegen het najaar, want de buitenlandse herdenkingstoeristen staan te popelen om terug te komen genieten van de gastvrijheid van de streek.”

Wie tips heeft voor een nieuwe locatie mag mailen naar ypres.chairman@rbl.community .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.