Ieperse Malì Del Prete wil harpmuziek tot bij het volk brengen

Malì Del Prete met haar harp: “Ik ben nu ook net gestart aan het Koninklijk Conservatorium Brussel als ‘jong talent’.” © EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

De derde editie van Vern-event in de Elverdingestraat in Ieper lokte heel wat kijklustigen. Onze aandacht werd vooral getrokken door de programmatie van een harpconcert en de harpiste bleek dan nog een jonge Ieperse te zijn: Malì Del Prete (17).

Bij het betreden van de Saint George’s Memorial Church, werden we vriendelijk begroet door een joviale jongedame. Het bleek de harpiste zelf te zijn. De vier werken die ze bracht (zonder partituur!) leidde ze perfect zelf in met relevante info over componist en tijd om in de sfeer van het muziekstuk te komen. Malì blijkt ook heel ondernemend te zijn, want ze nam zelf het initiatief voor dit optreden.

“Enkele maanden geleden bezocht ik de galerij van Xavier Pauwels, die dit Vern-event organiseert. Zo kwam ik op het idee om er mijn eerste optreden te geven en dat bleek mogelijk in de Saint George’s Memorial Church. Ik wil immers graag harpmuziek tot bij het volk brengen. Naast harp speel ik ondertussen ook al drie jaar gitaar.”

Italiaanse roots

“Ik begon met Keltische harp, maar oefende initieel niet al te veel”, vertelt Malì. Het was pas na mijn eerste wedstrijd dat ik gemotiveerd werd. Ik ontmoette er harpisten van over de hele wereld. Die wedstrijd was voor mij het begin van een nieuw hoofdstuk. Ik begon op pedaalharp te spelen en oefende minstens twee uur per dag, nu nog steeds trouwens.”

“In 2020 werd ik finalist van de Vlamo virtuoso solistenwedstrijd met hoogste onderscheiding en felicitaties van de jury. De finale werd afgelast dus ik besloot deel te nemen aan de volgende editie die ik uiteindelijk gewonnen heb.”

Met haar Italiaanse roots langs papa’s kant is de volgende stap dan ook niet verwonderlijk. “Na de Vlamo wedstrijd in 2021 nam ik ook deel aan de Perusia classic music competition Perusia Harmonica in Italië waar ik de eerste prijs behaalde.”

“Thuis zijn we met vijf, ik heb een jongere broer Giovanni en een jongere zus Giada”, vertelt Malì. “Mijn broer is wel degelijk muzikaal, hij speelt gitaar en spoorde mij aan om ook met gitaar te beginnen. We spelen thuis vaak met gitaar en harp samen, maar dan eerder popmuziek – zoals The Beatles en Nirvana.”

Muzikale genen

“Mijn mama Sandrina Vandevelde speelde op zeer jonge leeftijd al accordeon, piano en orgel. Ze bracht hele namiddagen door met haar leerkracht en grootvader Henri Creus om zich voor te bereiden op allerhande wedstrijden. Toen ze twaalf was, won ze als jongste deelneemster in Parijs. Ook mijn overgrootmoeder Odette Vandeberghe was muzikante: ze speelde saxofoon in de Rumba Jazz Band. Die band bestond enkel uit vrouwen, dat was toch wel redelijk progressief in die tijd.”

“Het was mijn mama die me initieel met harp in contact liet komen tijdens een bezoek aan de muziekschool. Mijn keuze was snel gemaakt”, vertelt Malì. “Vandaag ben ik nog steeds leerling bij juf Magda Ilieva. Ze kwam ook luisteren naar dit eerste optreden. Ze is mijn allergrootste fan!” (lacht)

Wat precies de aantrekkingskracht is van de harp, polsten we nog bij Malì. “Het is een polyfoon instrument: je speelt dus twee verschillende partijen, wat soms wel eens moeilijk kan zijn. Dat maakt de harp echter juist zo een geweldig instrument. Je komt de harp tegen in orkesten, maar ook als solo-instrument is het prachtig en niet veel mensen weten dat. Sowieso is een instrument bespelen niet gemakkelijk, er gaat veel tijd in en het is niet altijd evident.”

Jong talent

Malì heeft nog inspirerende woorden voor haar leeftijdsgenoten. “Als het echt iets is wat je wilt en als het je gelukkig maakt, moet je er volledig voor gaan. Dat houdt ook in dat je er alle moeilijkheden bij moet nemen. Ik oefen minstens twee uur per dag en dat kan af en toe wel eens lastig zijn met de toetsen en examens op school.”

“Daarnaast dans ik ook nog bij de Snoezepoezen. Sport houdt mijn fysiek op peil en zo vermijd ik rugklachten en andere blessures. Om op dit niveau harp te kunnen spelen, moet ik inderdaad zaken laten. Ik ben sowieso niet iemand die graag stilzit. Je zult mij geen uren met Netflix of mijn smartphone bezig zien. Toch kan ik mijn instrument wel even aan de kant zetten om met vriendinnen af te spreken en uit te gaan. Als 17-jarige moet je toch de wereld zien.”

“Momenteel zit ik in mijn laatste jaar Moderne Talen Wetenschappen in het College. Ik ben nu ook net gestart aan het Koninklijk Conservatorium Brussel als ‘jong talent’. Ik volg er harplessen bij de harpiste van de Munt, Agnès Clément. Ik volg ook nog privéles in het ‘Beyond Our Senses’-traject van Eline Groslot, de harpiste van het Brussels Philharmonic. Zij is ook een geweldige leerkracht met een enorme drive. We werken tot in het kleinste detail om zo een optimale klank en techniek te bereiken.”

“En volgend jaar zal ik misschien universitaire studies starten. Ik twijfel nog tussen geneeskunde of farmaceutica. Al zal muziek nooit ver weg zijn”, besluit bezige bij Malì Del Prete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier