Ieperse kunstschilder Willy De Bever op 83-jarige leeftijd overleden

Willy De Bever schilderde sterk expressionistisch en steeds abstracter. © EG
Redactie KW

Op zondag 16 augustus overleed kunstschilder Willy De Bever op 83-jarige leeftijd thuis in de Lindendreef in Ieper. Hij was de echtgenoot van Nini (Antoinette) Lambert. Het paar heeft twee kinderen en zes kleinkinderen.

Willy De Bever werd op 21 maart 1937 in Ieper geboren. Tussen 1955 en 1961 was hij beroepsofficier bij de luchtmacht. In die periode maakte hij hoofdzakelijk zwart-wit pentekeningen en litho’s. In 1961 trouwde Willy met Antoinette Lambert, die hem volop steunde tijdens zijn artistieke ontdekkingstochten. In zijn jeugd kwam hij nochtans weinig in contact met kunst. Naar aanleiding van zijn laatste tentoonstelling tijdens ‘Buren bij Kunstenaars’ hadden we een interview met Willy.

“Ik haalde mijn diploma metaal aan het VTI. Toen ik beroepsmilitair werd bij de luchtmacht maakte ik zwart-wit pentekeningen, litho’s en ontwerpen voor publiciteitsaffiches”, vertelde Willy Toen. “Na mijn huwelijk begon ik te experimenteren met plakkaatverf en maakte ik aquarellen.”

In de periode 1967-1975 legde hij zonder voorstudies met olieverf zijn indrukken rechtstreeks op doek vast. Chef-kok Noël Desloovere van hotel Britannique gaf hem de kans om te exposeren. Al is Willy De Bever op de eerste plaats autodidact, toch volgde hij enkele jaren atelier aan de kunstacademie bij Godfried Vervisch. Na die herbronning werkte Willy een tijd intens samen met Albert Castelain.

“Tijdens mijn militaire dienst moest ik halsoverkop vertrekken naar Belgisch Congo. Het was de periode van de onafhankelijkheid. Daar heb ik enorm veel geluk gehad, want de helikopter waarmee ik een missie had moeten uitvoeren, stortte neer in het Tanganyika-meer. Misschien heeft dat ook wel invloed gehad op mijn werken, want in die periode maakte ik vooral donkere olieverfschilderijen.”

Kleurexplosie

In 1975 kluisterde een zware ziekte Willy De Bever maandenlang aan het bed. Als reactie op die sombere levensperiode haalde de man uit de Lindendreef uit met olieverf en een uitbundige explosie van kleuren. Vanaf 1980 ging Willy elk jaar met vakantie naar Spanje waar het licht van de mediterrane zon hem beïnvloedde.

“In Spanje maakte ik kennis met het werk van Salvador Dalí in het dorpje La Perra nabij Girona. Hij had er een kasteel gekocht en de rechterhand van Dali, Antonio Pitxot, was er aan het schilderen, samen met leerlingen van Dali. Ik had ook het geluk Paul Delvaux te ontmoeten. Dit alles heeft een invloed gehad op mijn werk. Nu zijn mijn werken een explosie van kleur. Ze worden sterk expressionistisch en steeds abstracter.”

Willy De Bever organiseerde talrijke individuele tentoonstellingen en nam ook deel aan groepstentoonstellingen. “Ik wil schilderen, elke dag opnieuw. Meestal meer dan zes uur per dag. Schilderen is mijn leven”, vertelde Willy De Bever.

Eerbetoon

Valentijn Despeghel, schepen van Cultuur, raakte in de ban van kunst door wijlen Gilbert Degryse en Willy De Bever. “Ieper verliest opnieuw een groot kunstenaar. Als eerbetoon aan Willy zal de stad volgend jaar een tentoonstelling van zijn werken houden”, zegt Valentijn Despeghel.

Door de coronamaatregelen zal de uitvaart in beperkte familiekring in de aula van Rouwcentrum Hessel plaatsvinden. Na de rouwdienst wordt Willy bijgeplaatst in de familiegrafkelder op de stedelijke begraafplaats in Ieper.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier