Ieperse Kunstkring Richten brengt komedie Stoelendans

Op foto zittend; Stefaan Peene, Katrien Decapmaker en Gudrun Van Landeghem. Rechtstaand: Joris Marrecau, Ann Merlevede en Jan Devriendt. (Foto EG)
Redactie KW

De Ieperse Kunstkring Richten brengt op maandag 18, dinsdag 19, vrijdag 22 en zaterdag 23 november, telkens om 20.15 uur in de Stadsschouwburg de komedie Stoelendans van Alan Ayckbourn.

Voor het eerst doet Richten een beroep op regisseur Gino Debeyne: leraar Toneel en Repertoirestudie in STAP Roeselare, leraar Nederlands in Prizma Campus College, en liefhebber van literatuur en toneel. “Mijn ouders hebben me zo genoemd: ze twijfelden tussen Marino en Gino. Al een geluk”, vertelt Gino Debeyne die sinds oktober 1981 ongeveer 40 rollen vertolkte. “Regelmatig regisseerde ik ook enkele stukken. Toneel is méér dan mijn werk. Méér dan een passie. Het houdt het kind én de mens in me wakker. Het laat mijn verbeelding levendig. Het is mijn duistere kant.”

Absurde komedie

“Ik regisseer graag. Allemaal beelden die op u af komen met en zonder klank. Ik verzin mijn eigen verhalen daarbij. Ik kijk ook graag naar mensen. Ik hou heel veel van mensen. Ik hou van heel veel mensen. Als ge lang genoeg naar iemand kijkt, ontdekt ge altijd iets schoons. Om Jan Sobrie te citeren: ‘Theater is de crème fraîche op de maatschappij: echt nodig is het niet, maar wel lekker’ en dat komt ook aan bod in ‘Stoelendans’. Drie koppels. Drie opeenvolgende kerstavonden. Drie keukens. Een komedie van één van de meesters van de komedie, Alan Ayckbourn. Vermakelijk en scherp met doldrieste situaties. Een beginnende ondernemer die erop gebrand is zijn bedrijf uit te kunnen bouwen en zijn naïeve vrouw, een gevierd architect die steeds meer afglijdt en zijn neurotische vrouw, en een bankdirecteur en zijn vrouw, die neerkijken op het ‘gewone’ volk. Personages die allen een excentriek, gek, absurd kantje vertonen. Een kantje dat ervoor zorgt dat zich in elke keuken, elke kerstavond opnieuw hilarische toestanden afspelen. Een komedie dus, maar ook wrang. Voor de buitenwereld lijkt alles perfect, maar de kijkers wordt een spiegel voorgehouden en niets is wat het lijkt. Wie laat wie naar zijn pijpen dansen?”

Drie decors

Een van de acteurs is Gudrun Van Landeghem, geboren Antwerpse die in Landegem woonde en bijna 40 jaar lid is van Richten. “Ik ben een enorme toneelfanaat”, vertelt Gudrun. “Mijn eerste stuk bij Richten was ‘Een parel van een meid’, een gedateerd stuk van Camoletti. Een van de betere stukken die Richten bracht was ‘Greenwich’ van Walter van de Broeck. Richten haalde er een toneelprijs mee. Sinds ik als administratief bediende met pensioen ben, werk ik aan de samenstelling van het archief van Richten dat binnenkort haar 75-jarig jubileum viert. Mijn stamboekproject, een andere hobby, werd op een laag pitje gezet.” Gudrun staat niet elk stuk op scène maar vindt in ‘Stoelendans’ wel haar gading. “Ayckbourn brengt Britse humor met een scherp randje. Vandaag kan je aan de top staan en morgen de dieperik in gaan. Dat illustreren drie gezinnen gedurende drie opeenvolgende kerstavonden waarbij ze bij elkaar feesten. Het stuk beleefde zijn wereldcreatie in de jaren ’72, ’73 en ’74 maar werd naar het heden geplaatst. De komedie is zonder pauze en wordt op drie verschillende decors gespeeld. Alles vraagt vindingrijkheid maar met Gino Debeyne konden we geen betere regisseur vinden. Hij voelt het stuk aan en weet wat hij wil. Met ‘Stoelendans’ brengen we kwaliteit zonder elitair te willen zijn”, besluit Gudrun Van Landeghem. (EG)

Stoelendans (16+) naar ‘Absurd Person Singular’ van Alan Ayckbourn. Speeldata: Maandag 18, dinsdag 19, vrijdag 22 en zaterdag 23 november telkens om 20.15 uur. Locatie: Stadsschouwburg, Vandenpeereboomplein Toegang: 11,5 euro. Reservaties: 057 23 94 80 (Het Perron), www.toneelrichten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier