Ieperse jachthaven kleurt gifgroen door eendenkroos

Het eendenkroos overwoekert het hele wateroppervlak in de jachthaven van Ieper. (Foto TOGH)
Redactie KW

Wie afgelopen weekend langs de kaaien in Ieper passeerde, zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat het wateroppervlak van het Kanaal helemaal groen kleurde. De boosdoener is eendenkroos, dat welig tiert door de hoge temperaturen. De kleine waterplantjes doen in eerste instantie niemand kwaad, al kunnen ze op langere termijn wel evolueren tot giftige blauwalgen.

Het Kanaal van Ieper, van de kaaien in Ieper tot het Sas in Boezinge, wordt momenteel overwoekerd door eendenkroos. Kroos is een verzamelnaam voor kleine drijvende planten die in korte tijd wateroppervlaktes volledig kunnen bedekken en treffen we vooral aan in voedselrijk (stilstaand) water in vijvers, grachten en stedelijke vijverpartijen.

Vooral op het einde van het Kanaal, in de Ieperse jachthaven, is er een grote concentratie van het waterplantje. “Eendenkroos is typische waterbloei”, zegt havenmeester Freddy Spriet. “Een jaar of drie geleden kregen we er voor het eerst mee te maken en sindsdien hebben we regelmatig eens een opstoot, vooral als we een langere periode hogere temperaturen hebben. Ook de ondergrond speelt een rol.”

Hittegolf

De hittegolf van vorige week heeft dus de vorming van de eendenkroos in de hand gewerkt. “Een week of drie geleden hebben we het voor het eerst beginnen zien”, vervolgt Freddy. “Dat zijn dan precies kleine grassprietjes die je op het water ziet drijven. Later vormen er zich bolletjes. Dat hebben we vorige week gezien. Ondertussen is het zo goed als het hele kanaal overwoekerd, van Ieper tot het sas in Boezinge.”

Voorlopig zorgt het kroos niet voor grote problemen. “Voor de boten die aanmeren in de Ieperse jachthaven is het misschien vervelend omdat de eigenaars meer moeten kuisen, maar voor de rest kan het niet veel kwaad”, vervolgt Freddy. “Op termijn, als de zon er blijft op schijnen, kunnen ze wel evolueren tot blauwalgen. Dat is wel giftig en kan voor geurhinder zorgen. Je kan dat goed evolueren. Eerst wordt het kroos bruin en na verloop van tijd komt er dan een blauwe schijn op en worden het blauwalgen.”

Wind uit het zuiden

Voor de natuur kan het eendenkroos wel voor problemen zorgen. Een overtollige hoeveelheid eendenkroos zorgt ervoor dat er geen zonlicht onder water kan komen, waardoor planten geen fotosynthese kunnen uitoefenen en vissen en andere dieren onder water te weinig zuurstof krijgen. Omdat de groeisnelheid van eendenkroos enorm hoog is, is het verwijderen ervan niet evident. “Daar is geen beginnen gaan, zeker omdat het kroos verspreid over zo’n grote afstand”, zegt Freddy. “Het gaat om duizenden kilo’s. In Nederland hebben ze wel een boot die automatisch kroos verwijderd, maar zonder die machine zou het gewoon te arbeidsintensief zijn.”

Met een beetje geluk lost het probleem zichzelf op. “Als de wind draait en uit het zuiden komt, dan zal het wellicht het kroos meevoeren tot voorbij het sas en zijn we van het eendenkroos verlost. Het is dus afwachten. Meer kunnen we voorlopig niet doen, denk ik. Ik heb wel nog eens gebeld naar Sam Gooris of hij het gras wou komen afrijden, maar hij kon niet”, grapt Freddy. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier