Ieperse Horeca-uitbater Chris Bevernage: “Ik verwacht terugval van 10 procent”

Chris Bevernage is uitbater van Depot, Les Halles en het museumcafé. © TOGH
Redactie KW

Als uitbater van een aantal horecazaken in Ieper kon Chris Bevernage de vruchten plukken van de herdenking. “De omzet steeg met 20 procent, maar ik verwacht niet dat we die meeromzet weer volledig zullen verliezen”, zegt Chris.

“Het waren inderdaad vier goeie jaren, vooral het eerste en het laatste jaar van de herdenking. We hadden zeker 20 à 25 procent meer omzet dan de jaren voordien”, zegt Chris. “We merken nu bovendien dat het niet meer alleen oorlogstoeristen zijn. Doordat Ieper de afgelopen jaren zoveel in de schijnwerpers stond, kwam het ook in het vizier van andere toeristen. De mensen zien al die grote evenementen op televisie en dan wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik denk dat we de volgende jaren daar wel de vruchten van zullen kunnen plukken. Er zal wel een dipje zijn. Het zullen geen topjaren meer zijn zoals 2015 en 2018, maar ik denk dat er nog heel wat goeie jaren ons te wachten staan. Ik schat dat de omzet misschien weer met 10 procent zal dalen. Dat is niet onoverkomelijk. Als het terugvalt tot op het niveau van 2013 zijn we al tevreden.”

“We hebben niet speciaal voorbereidingen getroffen voor de periode na 2018, maar we proberen wel de groepen die gekomen zijn blijvend te contacteren. Bovendien heb ik er steeds over gewaakt dat mijn zaken niet alleen gericht waren op de oorlogstoeristen, maar ook op de Ieperlingen. Dat is ook belangrijk met het einde van de herdenkingsperiode in het achterhoofd. Ik hoor trouwens van collega’s die hotels hebben dat de boekingen voor volgend jaar al vlot binnen lopen.”

Hogere prijzen

Er kwam ook kritiek op de vele herdenkingstoeristen. Die zouden de prijzen in de horecazaken de hoogte in jagen. “De prijzen zijn inderdaad gestegen, maar ik denk dat het niet zozeer te maken heeft met het toerisme, maar wel met de invoering van de witte kassa. Dat zal in heel België tot prijsstijgingen geleid hebben. Positief is ook dat er veel nieuwe zaken bijgekomen zijn. Ik denk dat er in Ieper leven in de brouwerij genoeg is om voor al die zaken voldoende cliënteel te hebben. Er zijn bijvoorbeeld enkele kleine hippe adresjes bijgekomen – denk maar aan de Boomgaardstraat – waarvoor er zeker voldoende potentieel is in Ieper.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier