Ieperse horeca kijkt uit naar start Gent-Wevelgem

De voorbije jaren passeerden de renners tijdens Gent-Wevelgem al telkens over de Grote Markt en onder de Menenpoort, zoals op dit beeld vorig jaar. Nu zullen ze dus vanuit Ieper vertrekken. (foto Belga) © belga
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De komende zes jaar neemt Ieper de fakkel over van Deinze als startplaats van Gent-Wevelgem. De stad betaalt daarvoor 100.000 euro per jaar, ieder jaar vermeerderd met 10.000 euro. Wielerliefhebbers en horeca juichen, maar de oppositie heeft toch bedenkingen bij de hoge kostprijs van de deal.

Wielerliefhebbers uit Ieper en omstreken mogen 29 maart 2020 alvast aanstippen op de agenda, want dan wordt Ieper voor de eerste keer de startplaats van de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem In Flanders Fields. “We zijn supertrots op deze samenwerking”, zegt de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Het feit dat zo’n belangrijk sportevenement naar Ieper komt, kan tellen qua uitstraling. Het zet Ieper opnieuw internationaal op de kaart na de voorbije eeuwherdenking van WO I en de media-aandacht voor zo’n koers is immens.”

Ieperse horeca kijkt uit naar start Gent-Wevelgem
© Foto TOGH

Stad Ieper zal de organisatie van Gent-Wevelgem jaarlijks 100.000 euro betalen. Ieder jaar komt daar nog eens 10.000 euro bij, zodat het bedrag tegen 2025 oploopt tot 150.000 euro. “Vorig jaar betaalden we 105.000 euro voor Gent-Wevelgem en The Great War Remembrance Race”, zegt Emmily Talpe. “Door het wegvallen van The Great War Remembrance Race werd het voor ons financieel mogelijk om naast de passage Gent-Wevelgem ook de start hier te organiseren. Maar niet onbelangrijk: op deze manier garanderen we de toekomst van de Kattekoers, GP André Noyelle en de wedstrijden in Boezinge.”

Meerdaags evenement

De economische return schat de stad hoog in. “Heel wat wielerliefhebbers zullen naar Ieper afzakken voor de start van Gent-Wevelgem”, aldus nog Talpe. “Er is alvast plaats genoeg om ook de professionele ploegen logies aan te bieden. Ook op toeristisch vlak voorziet de stad extra stimulansen, zoals actieve promotie voor een gevarieerde citytrip, continue promotie van de permanent uitgepijlde fietsroute Gent-Wevelgem in Flanders Fields met passage door Ieper, het stimuleren van verblijfstoerisme in de periode van Gent-Wevelgem met een streven naar maximale hotelbezetting…. We willen hier een meerdaags evenement van maken, een sociale gebeurtenis met tal van activiteiten, waar we de plaatselijke verenigingen, horeca, logiesuitbaters, de Ieperlingen tout court… bij betrekken.”

Ieperse horeca kijkt uit naar start Gent-Wevelgem
© Foto TOGH

De zaakvoerders van de horecazaken op de Grote Markt wrijven zich alvast in de handen. “Ik ben heel content”, zegt zaakvoerder Chris Bevernage van Les Halles. “Niet alleen wordt het een topdag voor ons, doordat Ieper in de schijnwerpers komt te staan vergroot het de uitstraling van de stad waardoor we wellicht ook op lange termijn de vruchten ervan zullen kunnen plukken. Al hoop ik wel dat het beter geregeld wordt dan vorig jaar. Toen was er wat kritiek omdat vaste klanten niet tot bij hun restaurant op de Grote Markt konden.”

Ieperse horeca kijkt uit naar start Gent-Wevelgem
© Foto TOGH

Volgens voorzitter Jurgen Crombez van Horeca Ieper zal daar rekening mee gehouden worden. “Het klopt dat er bij de vorige edities wat kritiek was, maar daaruit kunnen we lessen trekken. Ik denk dat iedereen in de horeca heel tevreden is.”

Ook de oppositiepartijen reageren positief. “Natuurlijk vinden wij dit een goede zaak”, zegt fractieleider Katrien Desomer. “We zijn blij dat het stadsbestuur de inspanningen van de voorbije jaren nu verzilvert in de start van deze mooie koers.”

Pure prestigestunt

Groen en Vlaams Belang hebben ook een kritische noot. “Wij hebben er moeite mee dat de huidige meerderheid daar zoveel geld tegenaan gooit terwijl er zoveel stadsgenoten zijn die moeten rekenen en tellen om de maand rond te komen”, zegt Nancy Six van Vlaams Belang. “Ik dacht dat de nieuwe meerderheid van mening was dat er zuinig moest omgegaan worden met de centen want dat we niet zo goed bij kas zaten. Maar dan toch zoveel geld ertegenaan gooien? Heel bedenkelijk… De start naar Ieper halen, bestempelen wij dus als een pure prestigestunt.”

“Wij vinden de inspanningen van het stadsbestuur om de start van Gent-Wevelgem naar Ieper te halen zeker een pluspunt”, zegt Jordy Sabels van Groen. “De kostprijs is echter wel hoog. Een stadsbestuur dat al vaak heeft aangehaald dat er weinig marges zijn om te investeren en nu diep in de buidel tast voor deze koers? Geen probleem als dat gemakkelijk terugvloeit, maar het roept toch vragen op. We zijn dus benieuwd welke andere zaken ze moeten schrappen om dit budget vrij te maken.”

Burgemeester Emmily Talpe reageert op de kritiek. “De impact zal ook nazinderen na het event, bezoekers willen we verleiden om onze stad op een later moment nog eens te bezoeken. De jaarlijkse verhoging hebben wij gekoppeld aan een bijkomende inspanning. Er zal ook geëvalueerd worden na elke editie, maar we zien dat bijzonder positief tegemoet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier