Ieperse hardcoremetalgroep Mark My Way brengt eerste full cd uit

Redactie KW

De jongens van Mark My Way zijn terug en hoe. Op 10 april verschijnt hun eerste full cd ‘Thin The Herd’ uit op drie verschillende labels. Vorige week lanceerden ze met de straffe videoclip van ‘Spread Too Thin’ alvast een veelbelovend voorproefje. Het is duidelijk dat de Ieperse hardcoremetalgroep grote ambities koestert. “Onze cd wordt wereldwijd verkrijgbaar”, zegt Gillian Coussens.

Mark My Way bestaat uit drummer Gillian Coussens (24) uit Ieper, gitarist Lennert De Clercq (24) uit Wingene, gitarist Niek Van De Capelle (26) uit Ieper, zanger Lennart Breine (25) uit Ieper maar nu woonachtig in Gent, en bassist Rutger Vermeulen (24) uit Poperinge. De groep ontstond in 2012. Drie jaar later lanceerde Mark My Way haar debuut-ep. Save Our Souls bevatte vijf nummers, hardcore met metal- en hiphopinvloeden. In de zomer van 2017 lieten ze opvolger The Big Game los op de wereld.

“Dankzij die ep hebben we veel shows mogen spelen”, zegt Lennert. “In die zin was The Big Game wel een springplank voor ons. Met In Clover zijn we naar Zwitserland en Tsjechië geweest, maar een van de hoogtepunten was zeker ons optreden op Ieperfest dat jaar.”

Ook nieuwe sound

Nu heeft de hardcore/metalband een eerste fullcd klaar, Thin The Herd. “Letterlijk vertaald in het Nederlands wil het zeggen ‘de kudde uitdunnen'”, legt Lennert uit.

“Het album gaat over voor jezelf opkomen en met je vuist op tafel durven slaan en voor jezelf kiezen. Kiezen om je te laten omringen door mensen die op dezelfde golflengte zitten, die samen met jou willen groeien. Daarvoor moet je soms harde keuzes maken en zeggen: aan deze persoon heb ik geen nood meer.”

Met hun nieuwe cd kozen ze ook voor een nieuwe sound. “Door na de release van de vorige cd veel shows te spelen, hebben we daarop kunnen voortbouwen om een eigen sound te zoeken”, zegt Gillian. “Ik denk vooral dat de muziek harder klinkt dan de vorige cd, het is meer metal.”

“De nummers klinken veel extremer op verschillende manieren”, vult Rutger aan. “Veel nummers hebben tien of twintig verschillende versies gehad tijdens het repeteren. We hebben ook veel nummers geschreven die we uiteindelijk niet gebruikt hebben op de cd.”

“Voor we de studio indoken wilden we dat alle nummers helemaal klaar waar zoals wij ze wilden, zodat we daar niet te veel tijd verloren”, vervolgt Lennert.

In verschillende studio’s

Het is duidelijk dat de groep niet over één nacht is gegaan bij de keuze van de nummers. “Het opnameproces is ook volledig anders verlopen dan vroeger”, zegt Gillian. “Vroeger deden we alles op één plaats, nu zaten we in verschillende studio’s.”

Niet alleen over de muziek wordt er nagedacht. “We hebben veel promovideo’s gemaakt en supercoole bandfoto’s gemaakt door Jeroen Mylle, die onder andere al artwork deed voor AmenRa, The Black Heart Rebellio, Oathbreaker… Het was heel cool om met hem samen te werken. We wilden dat de albumcover er donker uitzag, maar ook happy en opgewekt.”

“Het album gaat over voor jezelf opkomen en met je vuist op tafel durven slaan”

De muziek van Mark My Way laat zich niet gemakkelijk in een vakje stoppen. “We zijn fan van van alles, van dub tot black metal, waardoor we ook verschillende dingen willen spelen. We proberen vaak om coole dingen in de nummers te verwerken waar we fan van zijn. Zo komen er verschillende invloeden in onze nummers voor. Ik vind het daarom goed dat we onze muziek niet in één woord kunnen omschrijven.”

Videoclip

Wie niet kan wachten tot 10 april krijgt alvast een voorproefje met het nummer Spread Too Thin, waarvan een puike videoclip terug te vinden is op YouTube.

“Net zoals de rest van de cd gaat het nummer over met de vuist op tafel durven slaan”, zegt Lennert. “Spread too thin, te dun uitgesmeerd: dat je in zaken te veel energie steekt die geen energie verdienen, waardoor je zelf eronderdoor gaat. Dat verhaal is wel agressiever gebracht in de videoclip. We zien iemand die genoeg heeft van alles wat aan hem vreet, waardoor hij door het lint gaat. Doordat we de clip konden opnemen in een grote hangar konden we goed de leegte en kilte van zijn leven in beeld brengen.”

Normaal zou de cd voorgesteld worden in de Vort’n Vis, maar door de coronacrisis gaat dit wellicht niet door. “Maar sowieso lanceren we de cd op 10 april en die zal opnieuw wereldwijd te verkrijgen zijn”, besluit Gillian. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.