Ieperse Els Vanhaute zag aan de zijde van familie Derwael hoe Nina olympisch goud pakte: “Belgische turngeschiedenis”

Els Vanhaute (midden) is al sinds de Spelen in Rio goed bevriend met de familie Derwael, links zie je haar vader Nico. © gf
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Nina Derwael pakte gisteren het eerste Belgisch goud op deze Olympische Spelen op de brug met ongelijke leggers. Omdat er in Tokio geen toeschouwers welkom zijn, moest haar familie de olympische finale dus vanuit de zetel volgen. En dat deden ze op een appartementje in De Panne, dat Els Vanhaute uit Ieper voor hen geregeld had. “Sinds de Olympische Spelen in Rio zijn we boezemvrienden”, vertelt Els.

Els Vanhaute is zelf al jarenlang nauw betrokken bij Turnkring Vlamertinge en is een grote fan van de Olympische Spelen. “Sinds de Spelen van 2004 in Athene was ik er altijd bij, maar helaas was dat nu dus niet mogelijk.” En het was op de Spelen van 2016 in Rio dat ze de familie Derwael leerde kennen. “Met enkele mensen uit onze streek hadden we daar toen een huis gehuurd”, legt ze uit. “Op een bepaald moment kregen we daar vanuit de turnwereld te horen dat er nog iemand was die een slaapplek zocht. En dat bleek Nico Derwael te zijn, de papa van Nina. Het klikte meteen ongelooflijk goed en sindsdien zijn we contact blijven houden. We zijn voor Nina haar wedstrijden zelfs al de halve wereld rondgereisd.”

Finale gevolgd in De Panne

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Els ook samen met haar jongste zoon Brent en Nina’s vader Nico en grootmoeder Rita naar Tokio zou reizen, maar dat ging dus uiteindelijk niet door. “Daarom hadden we eerst het plan opgevat om de finale samen in Ieper te bekijken, maar Nico wou er graag zijn familie bij hebben en vroeg of ik geen verblijfplaats wist aan de kust. Ik ben daar toen vorige week nog naar op zoek gegaan en heb uiteindelijk nog een appartementje gevonden. Daar hebben we samen de olympische wedstrijden van Nina gevolgd. We hadden nog meer stress dan wanneer we live aanwezig zijn.” (lacht)

Een beeld uit 2019 van Els Vanhaute samen met haar zoon Brecht, Nina Derwael en Nina's partner Siemen Voet.
Een beeld uit 2019 van Els Vanhaute samen met haar zoon Brecht, Nina Derwael en Nina’s partner Siemen Voet. © gf

“Het is ongelooflijk wat Nina gepresteerd heeft. Wij hebben haar de voorbije jaren van dichtbij gevolgd en dit is een bekroning voor het harde werk dat ze geleverd heeft. Elke keer ze de voorbije jaren een Europees of wereldkampioenschap won, dachten we dat het niet meer beter kon, maar nu heeft ze Belgische turngeschiedenis geschreven. We zijn ongelooflijk trots op haar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.