Ieperse economie krijgt boost dankzij WRC-rally: “Bijzonder verheugd om gaststad te zijn voor WK-manche”

Het podium van de laatste editie in 2019. Toen was het op de koppen lopen in de Ieperse binnenstad. © (Foto Bart)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

We hebben er lang op moeten wachten, maar met de Renties Ypres Rally Belgium is Stad Ieper van vrijdag 13 tot zondag 15 augustus aan haar eerste massa-evenement toe. Het belang van de rally voor stad Ieper valt dan ook moeilijk te overschatten. De stad betaalde zelfs 30.000 euro extra aan organisator Club Superstage om de komt van de WK-manche te ondersteunen.

Schepen van Economie en Toerisme Diego Desmadryl (Open Ieper) ziet de rallyliefhebbers graag komen. “De beleving van de rally en het vele volk dat hier jaarlijks op afkomt, komt zeker ten goede van onze lokale horeca en logiessector”, zegt de schepen. “Het is moeilijk om daar exacte cijfers op te plakken. In normale omstandigheden wordt er voor zo’n 450.000 euro aan overnachtingen geboekt en mag je rekenen op een extra uitgaven in restaurants en cafés van 8,50 euro per bezoeker per dag.”

Dat het dit jaar voor de eerste keer om een WK-manche gaat, lijkt die cijfers alleen maar een extra boost te geven. “Zes uur na de bekendmaking dat het WRC naar Ieper zou komen, hadden we bij een aantal logiesverstrekkers al een bezetting van 90 procent voor het rallyweekend”, vervolgt schepen Desmadryl. “De aankondiging werd ook meegenomen op de nationale tv-zenders én internationaal, dus het bereik was meteen groot.”

In 80 landen op tv

Dankzij de WRC-rally komt Ieper internationaal in de kijker te staan. “Het evenement zelf wordt rechtstreeks uitgezonden”, weet de schepen. “Tijdens de rally zal elke wagen een sticker krijgen met de slogan ‘Visit Ypres’, waarbij we alle kijkers uitnodigen om onze mooie stad en regio eens te bezoeken. Naast het WRC ontvangen we ook het junior WRC en wordt de rally van Ieper opgenomen in de nieuwe videogame van het WRC, een spel dat door miljoenen mensen wordt gespeeld. Als citymarketing kan dit dus allemaal wel tellen.”

Om een idee te geven van de grootsheid van het evenement: de rally wordt uitgezonden in 80 landen op 400 tv-zenders, goed voor 26 uur live televisie. Het televisiestation dat zal worden georganiseerd in de Sint-Jacobskerk heeft een 80-tal voltijdse medewerkers. Om de rally over de hele wereld uit te kunnen zenden, zal constant een Boeing met zendstation boven de regio vliegen. In normale omstandigheden heeft een top WRC-team 100 personeelsleden mee en 7 tot 9 opleggers aan materiaal. Vorig jaar waren er 140 teams ingeschreven.

Ook burgemeester Emmily Talpe kijkt reikhalzend uit naar de komst van het rallycircus naar haar stad. “Met stad Ieper zijn we uiteraard bijzonder verheugd en trots gaststad te zijn voor het WRC, dat voor de allereerste keer ooit naar ons land komt”, zegt ze enthousiast. “Zeker ook voor de vele liefhebbers in Ieper en de Westhoek zal het een uniek gebeuren worden, zo’n WK-manche in eigen streek. Het rallyweekend zorgt sowieso al meer dan een halve eeuw telkens voor veel ambiance in de stad. Ook ik ben daar altijd en met veel plezier van de partij.”

Nu Talpe burgemeester is, zal ze de rally enigszins op een andere manier beleven. “Sinds ik burgemeester ben, heeft zo’n weekend voor mij een dubbele dimensie”, vertelt Emmily Talpe. “Ik blijf het event volgen en ervan genieten, maar ik ben ook steeds bereikbaar en nauw betrokken wat betreft het vlot verloop. Als stad werken we daarvoor al jaren goed en constructief samen met organisator Club Superstage. Er zijn in de aanloop van het event tal van overlegmomenten geweest met de veiligheidsdiensten, voor het opstellen van een mobiliteitsplan, om te kijken hoe we hinder zoveel mogelijk kunnen beperken, coronamaatregelen… Alles wordt tot in de puntjes voorbereid. Na de last minute afgelasting van vorig jaar voel ik bij iedereen, van medewerkers tot bezoekers en inwoners, veel enthousiasme en goesting voor deze rallyeditie. We kijken uit naar een topweekend voor onze stad!”

Subsidie + 30.000 euro

Om het rallygebeuren in Ieper te laten plaatsvinden doet stad Ieper ook een duit in het zakje. “Superstage vzw heeft zijn jaarlijkse subsidie van de stad. Om het WRC binnen te halen, hebben we daar 30.000 euro bovenop betaald”, geeft de burgemeester mee.

De Ypres Rally vindt normaal altijd eind juni plaats, maar met de vaccinatiecampagne in het achterhoofd werd beslist om het uit te stellen tot midden augustus. Of dit meer of minder volk op de been brengt, is nog koffiedik kijken. “Dat zal moeten blijken”, beaamt Emmily Talpe. “Elk moment heeft zijn voor- en nadelen. Nu valt dit in de vakantie en gecombineerd met een feestdag. Bovendien vond tijdens het klassieke weekend in juni wel de Historic Rally en de Montebergrally plaats. Alles is daar vlot en veilig verlopen, een geslaagd weekend dus in voorbereiding voor het WRC in augustus.”