Ieperse academie organiseert met ‘Iepersche Klap’ zomerse vertelavonden

We zien v.l.n.r. Valentijn Despeghel, Sylvie Marie en Nico Logghe.© TOGH
We zien v.l.n.r. Valentijn Despeghel, Sylvie Marie en Nico Logghe.© TOGH
Redactie KW

Komende zomer organiseert dé Academie in samenwerking met de stad Ieper ‘Iepersche Klap’, zomerse vertelavonden op de groenzone naast het Poternepad. De organisatoren zoeken mensen die graag hun eigen verhaal voor een publiek willen brengen.

Iepersche Klap is een gloednieuw initiatief van dé Academie in samenwerking met de stad Ieper. Op vier donderdagavonden tijdens de zomer komen luisteraars en vertellers samen op de sfeervolle groenzone naast het Poternepad voor korte, mooie verhalen. Deze idyllische plek tussen de bomen en met uitzicht op het vestingwater is de ideale locatie om de verhalen te beleven. De avonden worden bovendien opgeluisterd met een streepje livemuziek.

Elke avond wordt een aantal verhalen verteld rond een centraal thema. Op donderdag 8 juli staat het thema ‘De eerste keer’ centraal, op 22 juli is dat ‘Stom toeval’, op 5 augustus luidt het thema ‘Lang leve de liefde’ en op 19 augustus gaan de verhalen over ‘Deugnieterij’. “Met deze tot de verbeelding sprekende thema’s kunnen de verhalen werkelijk alle kanten uit: van speelse of grappige anekdotes tot verbazende of zelfs ontroerende verhalen”, zegt Nico Logghe, directeur van dé Academie Ieper. “Achteraf worden de verhalen zelfs vereeuwigd in een fijne podcast. Tot 1 mei kan iedereen een eigen verhaal opsturen.”

Podium geven

“Met Iepersche Klap willen we het gesproken en geschreven woord eens extra in de picture zetten”, pikt schepen van Cultuur Valentijn Despeghel (SP.A) in. “Zowel binnen de Ieperse Academie in de afdeling Woord als daarbuiten zijn er heel wat mensen die prachtige verhalen schrijven of die levendig kunnen vertellen aan een publiek. We willen die mensen een podium geven en het publiek laten meegenieten van hun talenten.”

“Zo kunnen we toch iets van cultuur aanbieden aan de Ieperlingen”

“Het idee is ontstaan vanuit de goesting om weer iets te doen in Ieper op dinsdag nadat de Muzikale Dinsdagen stopten”, vervolgt Valentijn Despeghel. “Corona is er dan jammer genoeg tussen gekomen. Vorig hadden we met Cinéma Congé een coronaveilig alternatief bedacht. Dat kon doorgaan omdat je daar geen voorbereiding aan had. Met dit concept is dat wel nodig. Je kan niet zomaar zeggen: vertel volgende week maar je verhaal. We zorgen ook voor coaching vanuit de leerkrachten. Deze zomer zal er opnieuw Cinéma Congé zijn op dinsdag en op donderdag de vertelavonden, zodanig dat we toch iets van cultuur voor de Ieperlingen kunnen aanbieden. We zullen het ook sfeervol inrichten aan het Poternepad, met een podium, kleine bar en lichtjes in de bomen.”

Heb jij een sterk verhaal dat past bij één van de thema’s? Sta je te springen om dit met een publiek te delen? Meld je dan voor 1 mei aan voor Iepersche Klap en misschien word jij wel één van de vertellers. Nog wat plankenkoorts? Geen paniek. Sylvie Marie en Silke Verslype van dé Academie Ieper staan je bij om zowel je verhaal als je voordracht sterk te maken.

Coaching

Sylvie (37) is afkomstig van Tielt en woont in Gent, maar geeft al tien jaar les schrijven in dé Academie. “Mensen die proza, poëzie, essays of toneelstukken willen schrijven, kunnen bij mij terecht”, vertelt Sylvie. “Het is niet de bedoeling dat de deelnemers een tekst vanbuiten opdreunen, wel dat ze hun verhaal in een logisch samenhangend geheel kunnen vertellen aan de hand van ankerpunten. Anders zouden ze van de hak op de tak durven springen, te veel afwijken of hun clue te vroeg verklappen.”

De bedoeling is dat er in het najaar nog een staartje gebreid wordt aan Iepersche Klap met een publicatie. “We zullen ook tekenaars aan het werk zetten die zullen proberen het verhaal live neer te tekenen. Ook dichters zullen aanwezig zijn die van het verhaal een gedicht zullen maken. De verhalen, tekeningen en gedichten zullen we dan bundelen in een boekje met de bedoeling om dat als publicatie uit te geven.” (Tom Gheeraert)

Alle info over Iepersche Klap vind je op www.academie-ieper.be/verhalen/iepersche_klap.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.