Iepers monument Staf Verheye gestorven net voor hij 100 jaar wordt

Staf Verheye. © gf
Redactie KW

Staf Verheye, gewezen socialistisch gemeenteraadslid en auteur van verschillende boeken over de Ieperse geschiedenis, is overleden. De man zou binnen twintig dagen een eeuw oud zijn geworden. Staf was een Iepers monument, maar was al een tijdje ziek. “Staf was een heel open iemand en we zullen hem missen”, klinkt het.

Staf Verheye werd op 2 januari 1920 in Kortrijk geboren. Zijn ouders vestigden zich in 1921 in de Kalfvaart in Ieper. Van jongs af aan toonde hij interesse voor taal, geschiedenis en kunst. De man ging op 14 jarige leeftijd aan het werk bij Firma Vansteenkiste en later bij de maatschappij B.M.G.E.U. Begin 1939 belandde Staf bij de toenmalige R.T.T. Vanaf 1960 begon Staf als persmedewerker.

Staf Verheye was jarenlang socialistisch gemeente– en provincieraadslid. Tussen 1989 tot eind 2001 was de man secretaris van het Iepers Kwartier en daarna ondervoorzitter. De Ieperling was onder andere secretaris van de SP-afdeling Ieper, privésecretaris van minister van Gezin en Huisvesting Gust Breyne en werkte één jaar in het kabinet van minister van Economische Zaken Willy Claes. Ook aan andere verenigingen, zoals de Vriendenkring van het PTT-personeel, Drumband Egard Missiaen en Torrepoortfeesten, verleende Staf zijn diensten.

Schrijver

Vooral na zijn pensioen in 1985 nam zijn schrijfactiviteit toe. In 2014 stelde de Heemkring Ieper het boek ‘Onsterfelijke Ieperse figuren’ van Staf Verheye voor. Op dat moment was Staf ziek en kon hij niet bij de voorstelling aanwezig zijn. In het boek beschrijft Verheye 44 Ieperlingen die bijdroegen aan de bekendheid van Ieper. Het ging om Ieperlingen die op sociaal, cultureel of economisch vlak iets voor de stad hadden betekend. In het boek maakte de auteur geen onderscheid tussen vooraanstaande Ieperlingen en volksfiguren. In het werk zijn onder meer cabaritier Gerard Vermeersch, waarvan nu een tentoonstelling loopt in het Ypres Museum, Roger Quaghebeur, Raymond Slosse, Karel De Lille tot clown Rossi.

Op zijn 89ste kwam hij met het boek ‘Wuk zeg je’ naar buiten, over het Ieperse dialect. Dat boek was het vervolg op ‘Yperlienk, je stertje stienkt’, dat zeventien jaar eerder verscheen. De auteur koesterde zijn Iepers dialect en om het te bewaren voor het nageslacht, schreef hij er een boek over. “Dialect wekt vaak nostalgie op naar lang vervlogen tijden. Het is een taal die sociaal werkt, concreet overkomt en duidelijke accenten legt bij gesprekken en discussies”, zei Staf in een krant na het uitbrengen van zijn boek.

Andere werken van zijn hand zijn ‘Ieperse herbergen’, ‘De Looie’, ‘Persoonsgebonden straatnamen in Ieper’, ‘Van arbeider tot minister. Gust Breyne. Een levensverhaal.’ In 1990 kreeg de auteur een aanmoedigingsprijs voor Cultuurhistorische Monografie en in 1996 kreeg hij de Ieperse Trofee voor Cultuurverdienste.

Open en vrijzinnig

Woensdag liet hij het leven in het Jan Yperman Ziekenhuis.

“Staf was nog altijd ondervoorzitter van onze heemkring, maar hij kon niet meer aanwezig zijn op de vergaderingen wegens gezondheidsproblemen”, zegt secretaris Jean-Pierre Meirlaan, die net bezig is met een boek over de schrijver. “Hij werkte nog wat van thuis uit en zijn zoon was doorgeefluik. We hadden allen gehoopt dat hij de 100 zou halen, maar het mocht niet zijn. Staf was een heel open iemand en heel graag gezien bij veel mensen. Hij was vrijzinnig, maar veel gelovigen konden het heel goed met Staf vinden.”

Dinsdag om 10.30 uur vindt in Het Perron een afscheidsplechtigheid plaats. Schepen Philip Bolle, voormalig schepen Frans Ligneel en Jean-Pierre Meirlaan zullen er iets voorlezen.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier