Ieperlingen winnen tweede editie van BK Leeuwentoren

De top drie poseert samen met organisator Stefaan Vanoplynes. © SD
Redactie KW

De tweede editie van het Belgisch Kampioenschap Leeuwentoren vond zondagnamiddag plaats in de zomerbar van De Voerman. Er daagden negentig personen op die vooraf ingeschreven hadden en de preselecties hadden gehaald. De winnaars van vorig jaar, Error 404 uit Ieper, waren er jammer genoeg al uitgekegeld in de voorrondes eerder deze maand. Het werd een spannende eindstrijd tussen de vier overgebleven halve finalisten. Ieper ging met de titel lopen, de tweede en derde plaats gingen naar Kortrijk en Tielt.

Voor de halve finale, die begon om 19 uur en afgelopen was iets voor 20.30 uur bleven er nog vier ploegen over: ‘Legen Wait For It Daddy’s’ tegen ‘JoWoLa’ en ‘Ichiban’ tegen ‘Team Jarre en Gil’. Er werd gestart met deze laatste twee en Ichiban won door een grotere concentratie. Dat geven de tegenspelers Jarre Forment (26) en Gil Brusseel (25) uit Tielt ootmoedig toe.

“We wilden te gretig winnen en dat heeft ons de das om gedaan. Zij gooiden veel geconcentreerder. Veel hebben we dit nog niet gespeeld. Enkel de negen wedstrijden van de voorrondes en dus vandaag. Oefenen onder elkaar hebben we ook niet gedaan. We hebben wel gecommuniceerd over wie welke kegels moest omvergooien, want dat is tactiek. Alleen heeft dat ons niet veel geholpen. Het is wel makkelijker spelen op een petanquebaan dan op gras. Dat hebben we wel al geleerd ondertussen. We hebben het spel leren kennen via Facebook, waar we een set gewonnen hadden en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Opvallende vaststelling van organisator Stefaan Vanoplynes: “Alle teams uit de halve finale van vorig jaar zitten er niet meer bij. Nu zitten er twee Ieperse ploegen en nog telkens een ploeg uit Kortrijk en Tielt bij. Alles is al heel vlot en fair verlopen. Er waren geen discussies en de sfeer mag absoluut amicaal genoemd worden. Ik ben blij dat we dit in de huidige omstandigheden toch nog deze zomer hebben kunnen organiseren.”

Tactisch spel

Als er een prijs voor het sympathiekste ploegje was geweest dan zou dit zeker door JoWoLa zijn geweest: papa Sven De Nul (40) met zijn zoontjes Jonas en Wout (12) uit de Tegelstraat. “We hebben het spel leren kennen via juf Ava van de Lamotjes. Van de voorrondes hebben we er drie gewonnen en vier verloren, terwijl Legen Wait For it Daddy’s nog niets verloren heeft.” Jonas vindt het moeilijkst om de leeuwentoren zelf om te gooien terwijl zijn oudere broer Wout het volgende zegt. “Je hoofd bij het spel houden is misschien nog de grootste uitdaging!”

JoWoLa bekent toch wel elke dag een uurtje geoefend te hebben. Papa Sven: “En positief blijven is ook een grote hulp.” Dat bevestigen ook Levi Lammens (36) en Inge Harteel (32) die samen Ichiban vormen. “Dit is moeilijker dan Kubb. Het is een veel tactischer spel. In de halve finale en finale hebben we er te veel naast gegooid en we waren minder geconcentreerd door de stress. Gelukkig zijn we een complementair team. We hebben maar een keer geoefend voor de poulefase en deden dit op het strand. Vorig jaar eindigden we in de top 8, dus hebben we het nu beter gedaan. Volgend jaar doen we zeker opnieuw mee!” En de Belgische kampioenen zijn Ieperlingen: Niels Tahon (29) en Florian Roegiers (31). “De naam van ons team komt van de tv-serie ‘How I met your mother’. Bovendien zijn we allebei recent papa geworden, vandaar.”

Vorig jaar namen Niels en Florian niet deel aan de eerste editie. “We waren toen op reis. De organisator Stefaan Vanoplynes is een collega van Niels, wiens vrouw het reglement in het Frans heeft vertaald. Zo zijn we het dus beginnen spelen. In de voorrondes hebben we ongeveer 10 wedstrijden gespeeld. Veel trainen zat er niet in, ook niet voor dit Belgisch Kampioenschap. Het was trouwens twee weken geleden dat we het nog gespeeld hadden. Die pauze heeft ons dus goed gedaan. We beseffen wel dat er ook een portie geluk mee gemoeid is. Zelfs wie goed kan gooien, kan verliezen doordat men onvoldoende tactisch bezig is met de kegels. Je moet het spel ook kunnen afmaken en dat is soms moeilijk. Meestal zet Niels op en zorg ik dan voor de finishing touch. Voor ons is dit echt ontspanning en we zijn dan ook blij dat we een jaar lang de titel van Belgisch kampioen Leeuwentoren achter onze naam mogen zetten.”

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier