Ieperlingen bepalen mee hoe stadsmuseum er zal uitzien

Op de foto zien we schepen van Musea Jef Verschoore, coördinator van de stadsmusea Sandrine Coorevits, coördinator van het Voorlopig Bewind Wouter Seynaeve en een deel van de jongeren van het Voorlopig Bewind. © (Foto TOGH)
Redactie KW

In 2018 opent in het stadhuis op de Grote Markt van Ieper een nieuw stadsmuseum de deuren.

Vooraleer de bouwwerken starten, organiseert Ieper een grote participatiecampagne ‘Van Stadhuis naar Huis van de Stad’. Van 23 april tot 18 december 2016 wordt er een actieve inbreng gevraagd van de bewoners uit Ieper en regio.

Het participatietraject werkt aan de hand van een ‘doe mee’-tentoonstelling. “We geven de tentoonstelling vorm via negen huisjes, de skyline van Ieper in vereenvoudigde vorm“, zegt coördinator Sandrin Coorevits. “We vragen de bewoners om aan de hand van negen concrete vragen deze huisjes te vervolledigen. Een aanvullend informatief gedeelte over negen hoogtepunten uit elf eeuwen Ieperse geschiedenis geeft de bezoeker inspiratie. We zijn nieuwsgierig naar grote en kleine Ieperse verhalen en we vragen om met objecten, verhalen, mooie tradities, inspirerende mensen en leuke plekjes… de huisjes te vullen.”

“De eerste vraag die we lanceren luidt als volgt: ‘Wat is jouw favoriete natuurplekje uit Ieper en omgeving? Welk stukje natuurschoon wil jij tonen aan een toekomstige bezoeker? Bezorg ons een selfie en leg uit waarom dit plekje natuur voor jou speciaal is. Kom ermee naar het Huis van de Stad of bezorg het ons digitaal via mail of via sociale media #huisvandestad. In de loop van de komende weken vuren we de andere acht vragen op je af. Wie meedoet maakt kans op een Ieperse kadocheque van 50 euro.”

Tussen 23 april en 18 december worden ook tal van inspirerende activiteiten georganiseerd. “Daarbij richten we ons steeds op verschillende doelgroepen. Hiervoor werken we samen met veel partners”, vervolgt Sandrin Coorevits. “We vroegen ons ook af hoe jongeren hun ideale museum zien. Om dat te weten te komen namen een 40-tal jongeren, het Voorlopig Bewind, het regelmatig van ons over. Tijdens een aantal middagsessies brainstormden ze over de thema’s die aan bod komen. Het Voorlopig Bewind is samengesteld uit leerlingen van alle Ieperse Scholen.”

(TOGH)

>> Meer info op www.huisvandestad.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.