Ieperling stelt uniek kamphuis in industrieel gebouw te koop

“De verdere uitbating van het kamphuis is maar een van de vele mogelijkheden”, stelt Patrick Breemeersch.© TP
“De verdere uitbating van het kamphuis is maar een van de vele mogelijkheden”, stelt Patrick Breemeersch.© TP
Redactie KW

Een kamphuis verwacht je doorgaans in bossen of op het platteland, niet in een industriële veevoedertoren dicht bij een stad als Ieper. Toch baatte Patrick Breemeersch daar jarenlang zijn gedroomde kamphuis uit. Hij zet zijn ‘kind’ nu te koop, maar niet voor Jan en alleman. “Je mag het niet afbreken om er een zoveelste appartementsgebouw te bouwen.”

Voor de 56-jarige Ieperling Patrick Breemeersch ging bijna twintig jaar geleden een droom in vervulling: hij kon het pand van een voormalig industrieel veevoederbedrijf op de kop tikken. “Ik ben een grote liefhebber van industriële panden en al van toen ik nog jeugdleider was bij KAJ en CM, wou ik een kamphuis beginnen”, vertelt hij.

Met veel vrienden en familie verbouwde Patrick het leegstaande pand tot kamphuis met veel respect voor de industriële erfgoedwaarde. “De twaalf betonnen silo’s van het veevoederbedrijf bleven bewaard en werden deels ingericht als sanitaire ruimtes. Ik koos bijvoorbeeld ook voor ‘steel look’ ramen, omdat ze pasten in de stijl van het gebouw.”

Jachthaven

Het Kamphuis kreeg de naam ‘De Kaai’, omdat het gelegen is aan de Westkaai bij de jachthaven van Ieper. De eerste groep overnachtte er op 1 juli 2005 en intussen volgden talloze jongeren van jeugdbewegingen en verenigingen. “Dit kamphuis is uniek. Het ligt in een woonzone zonder grasterrein vlak bij het stadscentrum.”

Sinds de uitbraak van de coronacrisis werd het pand nog amper verhuurd. “Maar dat is niet de reden waarom ik het nu wil verkopen. Het deel van de benedenverdieping, waar Game Mania was gevestigd en dat toebehoorde aan een andere eigenaar, wordt verkocht. Enkele jaren voor mijn pensioen wou ik niet nog eens zwaar investeren door dit stuk aan te kopen. Daarom zou het interessant voor de toekomstige eigenaar om meteen heel het gebouw te kunnen aankopen.”

Opvallende voorwaarde

Maar Patrick stelt wel een opvallende voorwaarde voor de potentiële koper. “Breek het niet af om er dan een zoveelste appartementsgebouw te zetten. Vanaf het begin van de Westkaai werden doorheen de voorbije jaren talloze appartementen opgetrokken tot tegen mijn pand.”

“Het pand is niet beschermd, maar ik zou het waarderen dat de nieuwe eigenaar hetzelfde respect toont voor de historisch en industriële eigenheid van het veevoederpand. De verdere uitbating van het kamphuis is maar een van de vele mogelijkheden. Het kan perfect ingericht worden als verschillende lofts of zelfs als kinderdagverblijf.”

Patrick krijgt veel interessante voorstellen. “Dat is leuk, al blijf ik met een dubbel gevoel zitten. Enerzijds deed ik dit kamphuis met veel passie, anderzijds is mijn kind groot geworden en moet ik het loslaten. Dat doe ik beter nu dan te wachten tot ik erbij neerval.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier