Ieperling neemt deel aan Mongol Rally

Op de teamfoto staan van links naar rechts Olivier Lenaerts, Elias Vanhaverbeke en Miguel Timmermans.
Redactie KW

De Ieperse avonturier Elias Vanhaverbeke vertrekt over enkele weken met twee schoolvrienden richting Oelan Oede. Dat is het eindstation van de Mongol Rally, een uitdaging waarbij ze met een bescheiden Fiat Panda 16.000 kilometer zullen overbruggen. De trip staat in teken van Mercy Ships, een ziekenhuisschip dat armen uit Afrika verzorgt.

Elias Vanhaverbeke (23) komt uit de Oude Veurnestraat in Ieper en is net terug vanop zee, waar hij baggerwerken uitvoerde. Volgende maand begint voor hem al een nieuw avontuur. Samen met zijn schoolkameraden Miguel Timmermans (24) uit Scherpenheuvel en Olivier Lenaerts (22) uit Genk neemt Elias deel aan de Mongol Rally. “We kennen elkaar van op de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen”, duidt Elias. “We zijn alle drie avontuurlijk aangelegd en een jaar geleden ontstond het idee om ons in te schrijven voor de Mongol Rally. De teamnaam Team Navigator was een logische keuze.

Startplaats Praag

De rally vertrok normaal in het Britse Goodwood, maar door de Brexit-saga is de vertrekplaats verhuisd naar de Tsjechische hoofdstad Praag. “De officiële start is op 22 juli, wij vertrekken op 19 juli in Ieper. Er nemen 200 teams deel, onder wie een drietal Belgische.”

De auto die dienst zal doen is een gele Fiat Panda. “Een model uit 2005. Het reglement legt een maximum van 1,2 liter cilinderinhoud op. Een grote koffer is er niet, daarom zijn we bezig met het ontwerpen van dakrek. Dat zullen we op de wagen monteren. Ieder teamlid neemt om beurt plaats achter het stuur. De andere taken zijn navigator en sfeermaker”, lacht Elias.

De trip heeft als eindbestemming Oelan Oede. “Vreemd genoeg is dat een stadje in Rusland, maar wel dicht van de Russisch-Mongoolse grens en op enkele honderden kilometers van de Mongoolse hoofdstad Ulaan Bataar.”

Meer dan 20 landen

De afstand van Ieper tot Oelan Oede bedraagt 16.000 kilometer. “We doen een kleine omweg”, grapt Elias. “Want in de terugrit nemen we de kortste weg en is het ‘slechts’ 9.000 kilometer.” Het drietal doorkruist meer dan 20 landen. “Via Praag gaat het langs het voormalige Oostblok en Griekenland naar Turkije. Daar steken we de grens over via de Bosporus naar Aziatisch grondgebied. Veel landen zijn onbekend terrein en je hoort ook weinig over in het nieuws. Ik denk aan de ‘stanlanden’, zoals Turkmenistan, Kazachtstan, Oezbekistan… Die landen hebben ongetwijfeld veel natuurpracht te bieden. Ook een passage door Iran staat op het lijstje. Er heerst wel wat negativiteit rond deze islamitische republiek. Ik wil aan de lijve ondervinden of die vooroordelen kloppen. De bedoeling is om dagelijks 350 kilometer af te leggen. In het begin stelt dat niet veel voor, maar hoe dichter we de Aziatische grens naderen, hoe meer tijd dat in beslag zal nemen door de minder berijdbare wegen.”

Mercy Ships

De valiezen zijn nog niet gemaakt, maar toch is er al goed nagedacht op wat er allemaal mee moet. “Plan A is om iedere nacht in een tent te slapen, al zullen we misschien af en toe voor een hotel kiezen. We nemen dus zeker een tent mee voor drie personen. Verder ook 20 liter water en droge voeding voor noodgevallen. Ook reservewielen gaan mee en we voorzien ook nog 50 liter brandstof in jerrycans.”

De drie vrienden nemen niet zomaar deel aan de Mongol Rally. “We willen geld inzamelen voor Mercy Ships en hopen enkele duizenden euro’s bijeen te sprokkelen. Mercy Ships brengt gratis medische hulp naar de allerarmsten in Afrika met het grootste private ziekenhuisschip ter wereld, de Africa Mercy. Aan boord bevinden zich meer dan 400 geëngageerde vrijwilligers die zelf hun reis en verblijf betalen. De ingrepen op het schip redden levens en geven patiënten een nieuwe toekomst. Naast de geldinzameling beogen we ook extra naamsbekendheid.”

De start van de avontuurlijke trip nadert met rasse schreden. “Begin juli zal ik nog enkele dagen koken op het kamp van de Ieperse Chiro en dan begin ik aan de Mongol Rally. De aankomst in Oelan Oede voorzien we rond half september, de thuiskomst wordt rond 1 oktober verwacht. Alles zal te volgen zijn via Facebook en Instagram en we voorzien een GPS-tracker op de website.” (Anton Peene)

Info: teamnavigator.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier