Ieperling Michiel Van Bruwaene volgende week te zien in Huizenjagers op VIER

foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het VIER-programma Huizenjagers strijkt volgende week nog eens neer in de Westhoek. Een van de drie vastgoedmakelaars die probeert een koppel te bekoren met een pand is Ieperling Michiel Van Bruwaene. “Toen ze mij belden, dacht ik dat het een grap was. Ik was nog maar één jaar makelaar”, glimlacht de 24-jarige Michiel.

Michiel Van Bruwaene is de zoon van Geert Van Bruwaene en Els Vervaet, die zaakvoerders zijn van het Crelan-kantoor op het Minneplein in Ieper. Na zijn middelbare school in het Ieperse Atheneum, waar hij Latijn-Wiskunde-Wetenschappen volgde, studeerde hij vastgoedmakelaardij, financiën en verzekeringswezen. “Het was dus zeker een bewuste keuze om in de vastgoedsector te werken”, vertelt Michiel, die een relatie heeft met de Kuurnse Charlotte Leenknecht. “De interesse voor vastgoed heb ik geërfd van mijn moeder. Hoewel ze zelf bankier is, heeft ze een grote passie voor vastgoed. Ik denk dat zij zelfs meer huizen bekijkt dan ik. Ook toen ik meeging om huizen te gaan bezoeken, voelde ik dat het iets voor mij kon zijn.”

Rollercoaster

Ondertussen is Michiel al ruim anderhalf jaar actief in de sector. “Het is al een rollercoaster geweest. Ik heb een vliegende start kunnen nemen aangezien ik het huis van grootouders mocht in Poperinge verkopen. Dat heeft alles op gang gebracht. Ik ben blij dat ik dat als jonge gast kan. Het is heel wat om de duurste aankoop in je leven toe te vertrouwen aan een ‘snotneus’ als ik. Maar veel mensen hebben mij vertrouwd en dat heeft effectief geen windeieren gelegd, want 70% van de panden die via mij gingen, werden binnen de maand verkocht. Dat zijn hallucinante cijfers.”

Michiel werkt voor Partners in Vastgoed, dat een kantoor heeft in de Diksmuidestraat. “Zaakvoerder Frédéric Verslyp nam vier jaar geleden als eens deel aan Huizenjagers”, vertelt Michiel. “Hij zei dat het een leuke ervaring was. Ineens belden de programmamakers hem op om te vragen of hij intern iemand kende die geknipt zou zijn voor Huizenjagers. Hij stelde mij voor.”

Grap

Hoewel zijn baas had verteld dat Michiel een telefoontje mocht verwachten van Huizenjagers, kon Michiel het amper geloven. “Ik dacht echt dat het om te lachen was”, lacht Michiel. Op dat moment was ik nog maar een jaar vastgoedmakelaar. Ik dacht dat het een prankcall was, maar ineens had ik door dat het serieus was. Na nog eens een gesprek via Skype zeiden ze dat ik perfect in het programma zou passen en dat ze me nog zouden bellen. Dan heb ik drie maanden niets meer gehoord. Ineens belden ze om te zeggen dat ik over twee weken kon meedoen aan Huizenjagers. Dat was heel kortbij. Het was bovendien net in de periode waarin de mensen nog konden profiteren van de woonbonus, dus een heel drukke periode.”

In het programma Huizenjagers gaan drie vastgoedmakelaars op zoek naar een geschikt pand voor koppels. Iedere week zijn er vier afleveringen waarin telkens een ander koppel aan bod komt. Michiel is te zien in de afleveringen van volgende week. “Het was een heel leuke ervaring”, vertelt Michiel. “Eind oktober kreeg ik de opdracht en begin november hebben ze gefilmd. De koppels zochten in de ruimere Westhoek, zeg maar van Ieper tot Diksmuide. Ik heb ook buiten mijn comfortzone moeten gaan. Dat is niet altijd evident. Als ze dan dingen vragen over de streek, dan kan je door de mand vallen. Het programma werkt ook averechts dan we het normaal doen. Normaal kennen de mensen de woning die ze willen kopen, zijn ze er al eens geweest, hebben het gezien op internet… In Huizenjagers halen de kopers gewoon enkele criteria aan en is het de taak van de makelaar om die in te vullen. Je ziet ook dat iedereen dat op zijn eigen manier invult.”

Competitief ingesteld

Op het einde geven de koppels punten aan de vastgoedmakelaar. Er is dus ook altijd een winnaar. Of Michiel gewonnen heeft is nog een geheim. “Ik ben iemand die heel competitief ingesteld is. Ik zou niet meedoen mocht ik ervan uitgaan dat ik geen kans maak om te winnen. Ik wist wel dat het heel moeilijk zou zijn tussen meer doorgewinterde makelaars, maar eens ik aan iets begin ga ik er volle kracht vooruit”, knipoogt Michiel.

Ondertussen gaat het leven weer zijn gewone gangetje en ook de vastgoedmarkt in Ieper staat niet stil. “In Ieper zit je met een stijgende trend van gemiddeld 2 procent per jaar”, zegt Michiel. “Vorig jaar heeft het een vlucht omhoog gemaakt – bijna 8 procent in sommige gevallen – door het nieuws over het afschaffen van de woonbonus. Nu is het wat gestagneerd, maar nog altijd stijgende, denk ik. De vastgoedmarkt in Ieper is heel goed. Iedereen dacht dat het na de woonbonus in elkaar zou stuiken. Zelf mocht ik ook al mooie panden verkopen, zoals een tof industriepand en een mooie boerderij. Mijn grote droom is echter om ooit een echt kasteel in mijn portefeuille te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier