Ieperling in Australië: “Bosbranden zullen bepalen welke richting ik uitga”

Brecht Forceville voor de bekende Sydney Harbour Bridge. (gf)
Redactie KW

Het inferno in Australië raast nog steeds wild om zich heen. Ook enkele streekgenoten wonen en werken in Australië. Ieperling Brecht Forceville vertrok begin december naar Australië om het komende jaar het land te ontdekken.

Brecht Forceville is ondertussen aanbeland in Sydney. Via Messenger hadden we afgelopen weekend contact alsof we naast elkaar zaten, maar dan wel met bijna 12 uur tijdsverschil. “Ik heb eerst iets meer dan drie weken in de buurt van Melbourne doorgebracht en ben nu een halve week in Sydney. ‘Big city life’ dus, al ben ik hier vooral om van de prachtige natuur te genieten. Rugzaktoeristen eindigen in dergelijke grootsteden hun roadtrip en verkopen dan hun ‘campervan’. Terwijl ik in Melbourne zat, zag ik online een topdeal staan in Sydney. Dus heb ik maar een vlucht geboekt om dat reisbusje te bekijken om het uiteindelijk te kopen.”

Brecht kreeg een ‘working holiday visum’ dat 12 maanden geldig is. “Dat betekent dat ik ook mag werken. Dat is handig voor wie, zoals ik, een jaar op een treffelijke manier wil rondtrekken door dit immense continent. In Melbourne, de stad waar ze creativiteit hoog in het vaandel dragen, ben ik als productontwerper al op zoek gegaan naar werk binnen mijn branche. Het werd al snel duidelijk dat ik met mijn minieme werkervaring van zes maanden niet kon opboksen tegen de competitieve arbeidsmarkt van Melbourne.”

Geldinzamelacties

Op iedere vacature waren er meer dan 100 sollicitanten, vertelt Brecht verder. “Bovendien mag ik met mijn working holiday visum maximaal zes maanden voor dezelfde werkgever werken. Als werken in mijn eigen branche niet mogelijk blijkt, dan ga ik hoogstwaarschijnlijk voor het klassieke farmwork op een van die megaboerderijen. Eens je dat drie maanden gedaan hebt, krijg je recht op een extra jaar visum.”

Heeft Brecht ondertussen al iets gemerkt van de bosbranden? “De eerste drie weken opvallend weinig, maar de laatste week begint het in de grote steden toch ook wel duidelijk te worden. Er worden overal geldinzamelacties gehouden om een brandweerkorps of getroffen gebied te steunen. Mensen komen op straat want ze zien het grotere plaatje. Ze voeren actie tegen de lakse klimaatmaatregelen. Ik ben er dus al mee geconfronteerd geweest, maar ben gelukkig zelf nog niet door vuur of rook bedreigd geweest. Toen ik nog in Melbourne was, had de rook de stad wel al een drietal dagen bereikt. Er was een rookgeur en een ietwat mistige lucht maar het leven ging toen wel nog zijn gewone gangetje.”

Regenwater

Er is heel wat kritiek op de aanpak van de overheid. Dit weekend heeft premier Scott Morrisson, die bekendstaat als een notoir klimaatnegationist, zich verontschuldigd voor de aanpak en hij beloofde het klimaatbeleid aan te passen. Wat Brechts analyse is? “Ik vertrouw erop dat ze nu zo efficiënt mogelijk te werk gaan voor het blussen. Zoals de protesten al aangeven, kan de schuld zeker niet uitsluitend in de schoenen van Australië geschoven worden. Ik heb wel al opgevangen dat er dingen zijn die beter konden. Er wordt hier weinig gebruik gemaakt van regenwater en mensen tappen allemaal het grondwater af, wat het land droger maakt. Voeg daar nog eens een klimaatopwarming en een paar recordtemperaturen aan toe en je staat waar we nu staan.”

Toch is het moeilijk voor Brecht om Australië al na een maand te doorgronden. Helpen waar hij kan, ziet hij zeker zitten. “Als ik niet naar Sydney gekomen was, dan was ik nu zeker in Melbourne handtekeningen en geld aan het inzamelen voor de getroffen dieren en natuur via een organisatie die er al was voor de bosbranden. Die job ging me zelfs 25 dollar per uur opleveren, een win-winsituatie dus. Ik heb mijn portefeuille al een paar keer ontdaan van de – veel te grote – lokale munten in een plaatselijke ‘rospot’.” Of de brandhaarden vlug opgelost raken? “Opgelost zal hier gelijk staan aan afgebrand. Een vuurhaard van dergelijk formaat kan heel moeilijk gestopt worden. Moeder Natuur zal moeten blussen. Het zal wel een duidelijke wake-upcall zijn naar brandpreventie toe.”

En hoe ziet het vervolg van de reis met de campervan eruit voor Brecht? “Ik ben van plan om aan housesitting te doen. Je zorgt dan voor het huis en de dieren, terwijl je gratis onderdak krijgt. Op die manier zal ik ook een parkeerplaats hebben voor mijn huis op wielen, waar ik aan kan sleutelen. Een job fiksen in Sydney moet wel lukken en eenmaal mijn bankrekening weer wat aangedikt is, kan ik er weer vandoor. Al zullen de bushfires wel bepalen welke richting het uitgaat. Surfen is daar zeker een onderdeel van”, besluit de Ieperling. (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier