Ieperling Corneel Clarys (22) doet mee aan programma LEGO MASTERS

Corneel Clarys vormt samen met Björn Ramant uit Bilzen een duo in LEGO MASTERS. (foto William Rutten)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

VTM pakt vanaf zaterdag 11 april uit met het nieuwe programma LEGO MASTERS, waarin vier Vlaamse en vier Nederlandse duo’s de kijkers imponeren met de zotste bouwwerken. Een van de kandidaten is Corneel Clarys (22) uit Ieper, die quasi heel zijn leven in de ban is van de Deens speelgoedblokjes.

Corneel Clarys (22) is de zoon van Frank Clarys en Nathalie Pattyn. Hij zit in zijn laatste jaar bachelor maatschappelijke veiligheid en hoopt naar de politieschool te kunnen gaan, maar hij staat vanaf dit weekend in de kijker met zijn passie LEGO als één van de 20 kandidaten in het nieuwe VTM-programma LEGO MASTERS. “Iedere aflevering krijg je een opdracht die je binnen een bepaalde tijd moet uitvoeren”, legt Corneel kort het format uit. “Dat kan soms variëren: soms hadden we acht uur tijd, de andere keer 15 uur, afhankelijk van hoe moeilijk de opdracht is. Op die manier wordt het een afvallingsrace waarbij bijna iedere aflevering een duo naar huis moet.”

Inzet: 25.000 euro

De inzet is niet alleen de titel van LEGO MASTERS 2020, maar ook een geldprijs van 25.000 euro. Corneel vormt een duo met de 40-jarige Björn Ramant uit het Limburgse Bilzen. “Er is een groot leeftijdsverschil, maar we komen goed overeen. We leerden elkaar kennen in een LEGO-club en begonnen sindsdien steeds meer te bouwen. We wisselen ideeën uit en zitten vaak op dezelfde golflengte. Dus dachten we: waarom niet deelnemen aan het programma? Al is het maar voor de fun, de ideale gelegenheid om eens iets samen te bouwen.”

“Dat was zelfs een van de belangrijkste redenen waarom we ons inschreven. We wonen bijna drie uur van elkaar vandaan, dus zomaar even een weekend samen bouwen kan niet. Door mee te doen aan het programma konden we ons samen eens amuseren. Het was wel uitdagend, want je zit met een enorme tijdsdruk. Thuis kan je rustig nadenken hoe je een constructie aanpakt. In het programma was er geen tijd om na te denken. Je volgt je eerste gevoel en gaat ervoor. Direct beginnen en constant voortdoen.”

Zoals veel kinderen speelde Corneel als klein mannetje al heel graag met LEGO. “Veel LEGO-fans hebben op een bepaald moment een dark age, een periode waarin je niet meer met LEGO bezig bent, maar ik heb dat – voorlopig nog niet gehad. Misschien is het ook omdat ik nog zo jong ben. Ik ben dus nooit gestopt. Vanaf 8 jaar begon ik de LEGO-setjes die ik had af te breken om nieuwe dingen te maken en sindsdien is dat niet meer gestopt.”

Corneel Clarys aan het werk aan The Bastion Project op een conventie. (gf)
Corneel Clarys aan het werk aan The Bastion Project op een conventie. (gf)

Als volwassene maak je natuurlijk veel spectaculairdere bouwsels dan als kind. Zo is hij al vier jaar bezig met The Bastion Project. “Vier jaar geleden begon ik het videospel Overwatch te spelen. In dat spel heb je verschillende karakters en een ervan is een robot genaamd Bastion. Op een avond begon ik voor de lol het hoofd na te bouwen. Eenmaal dat klaar was, dacht ik: waarom stoppen? Dus ben ik begonnen met het bouwen van de hele robot. Ondertussen heb ik een derde van die robot gebouwd en is het tamelijk groots geworden. De bedoeling is om over enkele jaren de twee meter grote robot helemaal nagebouwd te hebben. Ik heb ook nog andere kleinere projectjes waar ik aan werk.”

“Sowieso ben ik na schooltijd meestal met LEGO bezig. Ik heb mijn kamer LEGO-gewijs ingericht met speciale kasten en polyboxen. Een tweede hobby van mij is standbeelden verzamelen van films en videospellen. Dus in mijn kamer zie je bijna alleen maar LEGO en standbeelden.”

LEGO-club

De passie voor LEGO kan Corneel delen met zijn lotgenoten in de LEGO-club AFOLs United. “In België zijn er twee of drie clubs. Maandelijks komen we samen om te babbelen, events te plannen… Zo gaan wij bijvoorbeeld naar FACTS of naar Comic Con in Brussel om het publiek te entertainen en te tonen wat je allemaal kan doen met LEGO. Wat we ook soms doen is samen één groot bouwwerk maken – bijvoorbeeld een grote stad – waarbij elk apart een onderdeeltje maakt.”

Corneel en Björn hadden dus al wat kaas gegeten van het bouwen van grote LEGO-werken, maar de opdrachten die ze voorgeschoteld kregen in LEGO MASTERS was andere koek. “Bijna iedere keer als we een challenge kregen, dachten we: waar zijn we aan begonnen? Dit is niet ons ding. Uiteindelijk bleek het beter te gaan dan dat we zelf hadden verwacht. We hielden ook wel de sfeer erin”, lacht Corneel. “Aan de aanwezigheid van de camera’s raak je snel gewend. In het begin vraag je je af wat er allemaal gebeurt, maar al snel pas je jezelf aan. Je ben bezig, geeft eens uitleg… Op zich had ik weinig problemen met die camera’s. Bovendien was de crew aangenaam in de omgang. Je weet ook dat het de bedoeling is dat de mensen thuis geëntertaind worden.”

Nu iedereen thuis zit door de coronacrisis raadt Corneel iedereen aan om de LEGO-blokken nog eens van zolder te halen. “Je moet gewoon beginnen en niet te veel nadenken of het klopt of niet. Je ziet wel waar je uitkomt. Iedereen heeft fantasie genoeg en waarschijnlijk meer dan dat hij zelf verwacht. Gewoon je verstand op nul zetten en ervoor gaan.”

LEGO MASTERS met presentator Kürt Rogiers samen met zijn Nederlandse co-host Ruben Nicolai is vanaf zaterdag 11 april wekelijks te zien op VTM omstreeks 20.25 uur.