Ieperling Antoon Matthys bezit ruim 13.000 champagnecapsules

Hoe kunnen we onze reeks over verzamelaars beter afsluiten dan met de collectie van Ieperling Antoon Matthys (52), die champagnecapsules of muselets verzamelt? Een sprankelend slot op een gevarieerde artikelreeks die vanaf september dankzij onze lezers op heel gevarieerde wijze werd ingekleurd.

Antoon Matthys bij enkele van zijn kaders vol champagnecapsules. (foto EF)©Eric Flamand (foto EF)
Antoon Matthys bij enkele van zijn kaders vol champagnecapsules. (foto EF)©Eric Flamand (foto EF)

We worden werkelijk overdonderd bij het binnenwandelen van de woning die paalt aan bloemenzaak Danny in de Rijselstraat, die hij samen uitbaat met collega Danny Poissonnier. Antoon heeft zijn 51 kaders met 13.000 champagnecapsules minutieus in de traphal en de gang op de eerste verdieping geëtaleerd. Het woord ‘gehangen’ of ‘bevestigd’ zou oneer aandoen zijn aan het werk dat het hem gekost heeft, maar dat heeft hij met veel liefde en toewijding gedaan. Dat horen we als hij zijn muselets-verhaal vertelt in de living, waar gek genoeg geen enkel kader hangt. “Dat heb ik doelbewust gedaan om toch een beetje rust te creëren, want anders zou ik daar voortdurend mee bezig zijn. Al moet ik bekennen dat de bakken met mijn champagnecapsules die ik over heb wel hier staan, net zoals mijn speciale lamp en vergrootglas, want dat heb ik nodig als ik de details wil bekijken. Eigenlijk zoals een diamantair dat doet, want voor mij zijn het edelstenen.”

Antoon weet nog goed hoe zijn collectie van champagnecapsules begon. “Danny was daarmee begonnen en had er 2.500 toen hij er in 2013 mee stopte. Hij wilde zich op fotografie concentreren en doet dat trouwens voortreffelijk, maar dat geduld voor die ene foto kan ik niet opbrengen.” Ondertussen heeft Antoon de oorspronkelijke collectie vervijfvoudigd. “In het begin aanvaardde ik alles en de dubbele gebruikte ik om te ruilen volgens het ‘système Lambert’. Dat is een catalogus waarin de capsules gequoteerd worden met een puntensysteem van 0,5 tot 1.500. Die punten stellen eigenlijk euro’s voor. De duurste champagnecapsule die ik heb, heeft een waarde van rond de 200 euro. Als ik er koop op rommelmarkten in de Champagnestreek die daarin gespecialiseerd zijn, dan zal ik zeker geen zotte prijs betalen.”

Champagnebijbel

“Jaarlijks trekken we voor onze vakantie de laatste twee weken van augustus naar de Champagnestreek en dan heb ik mijn Lambert-catalogus altijd bij de hand. Het is eigenlijk mijn champagnebijbel, waar om de twee jaar een aanvulling van uitkomt. In totaal zijn er waarschijnlijk zo’n 100.000 verschillende champagnecapsules in omloop. Natuurlijk heb ik niet elke champagnefles moeten kopen – laat staan uitdrinken – om die capsule in mijn bezit te hebben. Dat zou onbetaalbaar zijn. Heel mijn collectie is ongetwijfeld meer dan 10.000 euro waard. Af en toe is de capsule zelfs meer waard dan de fles champagne die ze bekroont. Uiteraard lust ik ook wel een goed glas champagne, maar ik heb toch geen uitgesproken favoriet.”

“Af en toe is de capsule zelfs meer waard dan de fles champagne die ze bekroont”

Doordat er geen rommelmarkten, ook niet in Frankrijk, georganiseerd mochten worden, moest Antoon zijn toevlucht nemen tot het internet. “Voordien vertrouwde ik dat niet, maar ondertussen heb ik via www.allcaps.eu tot nu toe altijd al ontvangen wat ik besteld heb.”

Letten op details

Antoon heeft nog goede raad die hij wil delen met onze lezers. “Hang je champagnecapsules-collectie nooit in de zon, want dan verkleuren ze. Let ook heel goed op de details, want soms ogen twee capsules dezelfde en zijn het toch verschillende door een streepje of extra krulletje. Kijk ook altijd goed vooraf wat de waarde is van een capsule: ik heb er eens 13 gekocht die zogezegd 5 punten (euro, red.) waard waren en thuis bleken ze in de Lambert-cataloog slechts 2 euro te scoren.”

Favoriete champagnes heeft Antoon niet, maar hij heeft wel capsules die hij net iets meer koestert dan andere. “Zoals die van het champagnehuis Marc José, die een capsulereeks heeft uitgebracht van Ieper. Ik heb er met de Menenpoort op. En er is een reeks met klaprozen naar aanleiding van 1914-1918. Maar misschien koester ik nog het meest die van het Kinderkankerfonds, waar ik wel elke keer een fles van koop. Of bepaalde restaurants laten er maken met hun naam, zoals De Rustplaats in Ieper. Ik heb er nu nog 1.300 nieuwe liggen die ik in kaders moet steken. Dat betekent alles uit die 51 kaders halen, want ze zitten alfabetisch gerangschikt. Dat is een typisch aangenaam werkje voor deze coronawinterperiode. Elke keer ik kijk naar mijn kaders met champagnecapsules ontdek ik nieuwe zaken en zo blijft het boeiend! En wie met deze feestdagen een flesje champagne kraakt, mag de muselet gerust bezorgen.” (Stefaan Dehaerne)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.