"Sommige mensen vinden moeilijk een plek in onze maatschappij", zegt Rebecca Depuydt van OCMW Ieper. "Een baan zoeken, de administratieve papiermolen, een gepaste school of kinderopvang zoeken... Dit soort zaken zijn niet voor iedereen evident, denk maar aan nieuwkomers, vluchtelingen of alleenstaanden. Daarom zetten stad en OCMW nu een project met buddy's op: vrijwilligers die een tussenfiguur willen zijn tussen kwetsbare gezinnen en de 'maatschappij'. De buddy helpt met zoeken naar zinvolle vrijetijdsbesteding, met administratieve zaken, het ontdekken van diensten. Het doel is om gezinnen zo sterker te kunnen integreren in Ieper. De buddy's worden daarenboven begeleid en gecoacht door onze stadsdiensten, de vzw Argos en het CAW."

"Bij CAW hebben we dienst Budget in Zicht (BIZ)", zegt Eva Haerdeman van BIZ. "Onze buddy's helpen vooral met financiële zaken, maar in Ieper wil men breder gaan. Naast Ieper werken we ook samen met OCMW's van Poperinge, Diksmuide, Koksijde, Ardooie en Oostrozebeke. Het voordeel voor de vrijwilligers is dat ze nieuwe mensen kunnen leren kennen en hun blik verruimen. Voor de cliënten verlaagt het de drempel naar de officiële diensten en geeft het een boost aan het zelfvertrouwen."

"We krijgen veel vragen van mensen die vrijwilligerswerk willen doen, maar dan op hun maat omdat het moeilijk is om zich op vaste tijdstippen vrij te maken. Met dit concept komen we daaraan tegemoet. In Ieper wordt er trouwens ook samengewerkt met Te Goare, dat ruime ervaring heeft met het werken met kansengroepen en een sterke vrijwilligerswerking heeft", besluit Rebecca Depuydt.

(TOGH)

Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar Tracy Decock van de dienst Welzijn van OCMW Ieper op tracy.decock@ieper.be. Er staat ook een filmpje online om het buddysysteem te promoten.