Ieper wil na Wapenstilstand vaste vredesplek invoeren

Dit monument herdenkt burgerslachtoffers van over de hele wereld. © TP
Redactie KW

Wapenstilstand is op 11 november weer met de traditionele militaire plechtigheden herdacht. Er waren ook een paar nieuwe initiatieven voor burgerslachtoffers: een wandeling langs herdenkingssleutels en een pop-up monument van Handicap International. De Vredesstad wil nu een vaste vredesplek. Iedereen mag straks meedenken over hoe en waar. Ook volgde de uitrijking van de vredesprijs.

“Na een eeuw vooral te focussen op het militaire herdenken, groeit een beweging met meer aandacht voor burgerslachtoffers en vrede, ook vandaag”, vertelt vredesambtenaar Filip Deheegher van de stad Ieper, die zich manifesteert als ‘Vredesstad’.

Permanente verankering

Ieper wil haar engagement als Vredesstad permanent verankeren in de ‘publieke ruimte’. “Alle geïnteresseerden – ook van buiten Ieper – zijn op 16 november om 19.30 uur welkom in het Iepers Vleeshuis om samen een kunstenaar te kiezen en daarna de conceptuele weg te bewandelen naar een nieuwe plek, waar iedereen Ieper Vredesstad kan zien”, zegt Deheegher. “Op die site zal een actuele vredeswerking ontstaan. De locatie? Vermoedelijk het hart van de stad of de vestingen, maar dat zullen de betrokken burgers met de kunstenaar bepalen.”

Vredesprijs

Op het einde van de 103de herdenkingsdag van Wapenstilstand reikte Ieper haar driejaarlijkse Vredesprijs uit. De winnaars: medewerkers van de internationale ‘Campaign to Stop Killer Robots’. “Killer Robots zijn autonome wapens die zonder menselijke tussenkomst beslissen over leven en dood”, duidt Deheegher. “Het was uiteindelijk de Ieperse jeugd die op basis van educatieve pakketten in de scholen bepaalde wie van de genomineerden deze zevende Vredesprijs zou winnen.”

Naast een cheque van 25.000 euro krijgen de winnaars ook nog een kunstwerk van Ludwig Leupe.
Naast een cheque van 25.000 euro krijgen de winnaars ook nog een kunstwerk van Ludwig Leupe. © Eric Flamand

De winnaars hebben de secundaire scholen deze week bezocht en gesproken met zo’n 900 leerlingen. Isabelle Jones is de campagne ‘out reach manager’ terwijl Farah Bogani instaat voor de logistiek en administratie. Beide dames hebben Canadese roots. Hélène Abi Assi, afkomstig uit Libanon, is de communicatieverantwoordelijke. “Waar we met CTSKR in september 2019 113 organisaties in 57 landen overkoepelden, zitten we op vandaag al aan 185 organisaties in meer dan 65 landen. We willen samen komen tot een wereldwijd verbod op de ontwikkeling, productie en inzet van killer robots.”

“Een veel voorkomend misverstand, ook bij de jongeren die we hier spraken, is dat killer robots hetzelfde zijn als drones. Bij een drone is er wel een mens die doelwitten op afstand selecteert en besluit aan te vallen.”

Dankbaar

“De interactie met de leerlingen is ook voor ons verrijkend om te zien met welke vragen de plaatselijke jeugd rond dit onderwerp worstelt. Het doet deugd om op het einde van de uiteenzetting vast te stellen dat alle aanwezigen vinden dat machines niet in staat zouden mogen zijn om mensen te doden”, zeggen de winnaars van de vredesprijs.

“We zijn hen dankbaar dat ze zo massaal voor ons project gestemd hebben.” Daarom willen de vrouwen het prijzengeld van 25.000 euro op de een of andere manier laten terugkeren naar de jeugd. “We zullen het herinvesteren in de jeugd door hen concreet te betrekken bij nationale campagnes. Dit bedrag maakt het iets makkelijker om hun stem te laten horen en zo kunnen we op zoek gaan naar betrokken jongeren en hen een platform geven.”

Inspiratiebron

Deze geëngageerde dames beseffen de kracht van hun organisatie. “Door ons breed netwerk kunnen we dat gemeenschappelijk doel net iets meer kracht geven.” De dames mochten woensdag hun inititatief toelichten in het federaal parlement. “Vorige week lanceerden we een petitie waar we al 8000 handtekeningen voor verzameld hebben. Die zullen we ook presenteren op een conventie op 6 december in samenwerking met Amnesty International.”

“We moeten ook aandacht schenken aan een wettelijk kader om dergelijke wapens te kunnen bannen. Daarom hebben we twee advocaten die ons bijstaan. Richard Moyes is onze coördinator en eveneens de man achter ‘Article36’, een Britse non-profit organisatie die wapenschade wil elimineren. Dit is alvast een goeie voedingsbodem voor wat wij doen rond de ban op killer robots.”

Met deze Vredesprijs voelen ze zich zeker vereerd. “Als we kijken naar het lijstje van onze voorgangers, dan zijn die mensen zeker voor ons een inspiratiebron. We hebben de passie voor een missie gemeen en zullen daar ook naar op zoek gaan wanneer we een shortlist moeten maken voor de volgende editie van de Vredesprijs!” (TP/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier