Ieper wapent zich tegen de hitte: “Het weinige dat we kunnen doen, doen we”

© STAD IEPER - THIBAUT KINO
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

De stad Ieper neemt voorzorgen na afkondiging van het Hitteplan. “We nemen een aantal extra maatregelen om – in de mate van het mogelijke – de Ieperlingen te helpen en te beschermen.”

De stad Ieper communiceert in de eerste plaats veel tips en voorzorgsmaatregelen via de verschillende mediakanalen. “Zo geven we via onze Facebookpagina, via Twitter en op onze website tips mee om met de hitte om te gaan. Ook in de zomereditie van het Ieperse stadsmagazine ‘Iedereen Ieper’ kwam de campagne ‘warmedagen’ aan bod”, zegt waarnemend burgemeester Philip Bolle.

Andere maatregelen zijn: de werknemers van de stedelijke groendienst hebben aangepaste werkuren. Ze starten om 6 uur ‘s ochtends in plaats van het normale 8 uur Daarnaast krijgen de werknemers van de technische dienst zoveel als mogelijk binnenwerk. Ook wordt het werk bewust gepland op koelere plekken en in de schaduw.

De Ieperse dienstencentra helpen en sensibiliseren. Er wordt speciale dorstlessende iced tea gemaakt om de bezoekers aan te moedigen om extra te drinken. De centra houden de menu’s van de dagelijkse maaltijden in de gaten en communiceren hierover naar de keuken van onze leverancier. Zo zal het menu van donderdag – vermoedelijk de warmste dag – aangepast worden van macaroni met hesp en kaassaus naar koude pastasalade. Zo hopen de dienstencentra bezoekers te stimuleren om toch te blijven eten.

De vrijwilligers van de DC’s krijgen extra warmedagen-affiches mee om uit te delen. In de wachtzalen van het administratief centrum Auris staat er gratis water ter beschikking voor de wachtende bezoekers. De chauffeurs van het Zorgnetwerk houden kwetsbaren extra in de gaten en drukken de senioren uitdrukkelijk op het hart om extra water te drinken als ze thuis zijn.

Ieper wapent zich tegen de hitte:
© STAD IEPER – THIBAUT KINO

De stedelijke sportanimatie – die deze zomer een hele reeks sportkampen organiseert – spoort de aanwezige kinderen aan om deze week regelmatig te drinken van het lokale drinkwaterkraantje. Daarnaast worden de meeste sporten binnen in de sporthallen georganiseerd. Als het té warm is, verhuizen de buitensportertjes naar binnen. De animatoren van speelpleinwerking ‘Sporrewoan’ krijgen als dagtaak om gratis water uit te delen en de kinderen regelmatig in te smeren met beschermende zonnecrème. Kinderen zonder zonnenpetje krijgen er eentje van de moni’s. De activiteiten worden aan het weer aangepast: het zwemmen staat deze week op donderdag gepland. Op heel warme momenten verhuist de speelpleinwerking naar binnen.

De bib-medewerkers zijn extra oplettend voor mensen die door de warmte onwel worden en stellen gratis water ter beschikking. In het dierenasiel worden er speciale schelpzwembaden gevuld voor de honden. Vrijwilligers kunnen de komende dagen ook niet met de asielhonden op pad. Het asiel maakt extra dierenijsjes en de honden en katten verblijven voortdurend in de schaduw.

Waarnemend burgemeester Philip Bolle: “Zo goed als alle stadsdiensten passen hun werking aan voor de komende dagen. Dat gaat heel spontaan en flexibel ten voordele van de Ieperlingen die van onze diensten gebruik maken. Het weinige dat we kunnen doen, doen we. Het blijft daarenboven heel belangrijk dat we de mensen goed informeren over de warmte en hen tips geven om er mee om te gaan.”

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.