Ieper verplicht nu ook mondmaskers in winkelstraten

© (Foto EG)
Redactie KW

Deze week besliste burgemeester Emmily Talpe dat het dragen van een mondmasker verplicht wordt op de wekelijkse zaterdagmarkt. Eerder werd het ook al verplicht in de publieke delen van de stadsgebouwen.

Nu volgt een uitbreiding van de verplichting in het kernwinkelgebied en de winkelzones aan Rijselpoort en Haiglaan, alsook in de omgeving van de Vis- en Kiekenmarkt. Voor evenementen gelden voortaan ook scherpere voorschriften, in de lijn met wat vanaf zaterdag aan de bars en restaurants wordt opgelegd.

“We gaan bewust een stap verder dan wat er nationaal aan de steden en gemeenten wordt opgelegd. Op druk bezochte plaatsen en bij evenementen leggen we uit voorzorg bijkomend een mondmaskerplicht op”, vertelt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “We deden dit eerder al voor de publieke delen van onze stadsgebouwen, onze zaterdagmarkt en de zone rond de Menenpoort tijdens de Last Post ceremonie. Vanaf zaterdag zal men ook verplicht worden een mondmasker te dragen in de Ieperse winkelstraten en de twee grote winkelzones aan de rand van de stad. Heel wat evenementen werden afgelast deze zomer maar wat wél doorgaat, daar verscherpen we evenzeer de voorschriften rond het mondmaskergebruik. Ik wil alle Ieperlingen oproepen om de richtlijnen strikt op te volgen. Het bewaken van de gezondheid van ons allen en het vermijden van een tweede lockdown is een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Winkelstraten en drukke zones

“In het kernwinkelgebied dat volgende straten of delen van die straten beslaat: Boomgaardstraat, Boterstraat, Diksmuidestraat, Grote Markt, Menenstraat, Neermarkt, Rijselstraat, Stationsstraat en de Tempelstraat alsook in de winkelzones aan de Rijselpoort en aan de Haiglaan wordt vanaf zaterdag 25 juli een mondmasker dragen verplicht. Deze regel geldt bij uitbreiding ook voor de Vismarkt en de Kiekenmarkt, waar geregeld een hogere concentratie van personen kan verwacht worden”, aldus burgemeester Talpe.

De burgemeester roept op om niet tot zaterdag te wachten maar deze maatregel meteen vrijwillig na te leven. Aan de ingang van het kernwinkelgebied zullen borden staan om de verplichting te duiden. Bij het binnen- en buitengaan van winkels blijft het uitermate belangrijk om steeds de handen te ontsmetten met alcoholgel. In de winkelzones geldt ook nog steeds eenrichtingsverkeer, via pijlen op de grond zien mensen in welke richting ze moeten wandelen.

Evenementen

Bij deelname aan evenementen die op afgebakende plaatsen worden georganiseerd, is eenieder vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen, bij rechtstaande activiteiten, voor het gaan naar of het vertrekken van en het zich verplaatsen tijdens het evenement. De organisatoren zullen individueel verwittigd worden. Bij vragen kan steeds contact worden opgenomen met de dienst Economie via economie@ieper.be.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier